Martien Mahlers nieuwste boek, 'Een geschiedenis van Wanroij', wordt donderdag gepresenteerd.
Martien Mahlers nieuwste boek, 'Een geschiedenis van Wanroij', wordt donderdag gepresenteerd. Foto: Picasa

Martien dook diep in de Wanroijse geschiedenis

Algemeen 914 keer gelezen

SINT ANTHONIS / WANROIJ | ‘Een geschiedenis van Wanroij’, zo heet het nieuwe boek van de hand van Martien Mahler. De oud-basisschooldocent met (kunst)historische achtergrond, heeft al meerdere boeken geschreven over de historie van de regio. Donderdag wordt het boek gepresenteerd. En Martien kennende, gebeurt dit met veel enthousiasme en overtuiging. 

Martien bladert door het boek. Niet vlot, want de goedlachse Sint Tunnissenaar raakt constant afgeleid door de vele afbeeldingen, oude krantenknipsels en landkaartjes. “Kijk hier, een vroege vermelding van de gemeente Wanroij. Je ziet dat het stamt uit 1803. Dat is opvallend want iedereen denkt dat de gemeente stamt uit 1810.” Een paar bladzijden verderop prijkt een viertal foto’s, opgesplitst in twee paren. “Wanroij is natuurlijk een écht agrarisch dorp. Dit zijn beeltenissen uit 1500, en foto’s uit 1900, net voor de mechanisatie van de landbouw. Je ziet dat de tijd nagenoeg heeft stilgestaan. Er is vrijwel niets veranderd!”

Historie heeft Martien altijd sterk weten te boeien. Niet verwonderlijk dat hij ook al meerdere boeken op zijn naam heeft staan, die allemaal een duik nemen in het verleden van de regio. “Ik had nog een heel boeiend stuk over de kerk van Wanroij liggen. Dat paste niet meer in het vorige boek ‘Echt Sint Tunnis’. Ruim dertig pagina’s over die toch wel bijzondere neogotische kerk,” vertelt Martien. “Zonde om weg te gooien!” Zoals bij vrijwel iedereen leegde de coronaperiode spontaan heel Martiens agenda. “Toen ontstond het idee om het een breder te trekken, en dook ik dieper in de geschiedenis van Wanroij,.”

Nu het boek het eindelijk klaar is, nodigt Martien nodigt iedereen uit voor zijn boekpresentatie op donderdag 10 maart om 20:00 uur in ‘t Wapen van Wanroij. Verwacht veel leuke feitjes, interessante invalshoeken en heel veel historie, allemaal vertelt op Martiens aanstekelijke wijze. Naderhand enthousiast geworden? Dan kan direct een exemplaar worden aangeschaft (kosten €25.-, let op, pinnen is niet mogelijk). “Ik ben er heel trots op. Het ziet er prachtig uit,” zegt Martien op bescheiden toon. “Het is echt geschreven voor de inwoners van Wanroij. Maar ik heb het zo toegankelijk mogelijk gehouden, zodat het voor iedereen de moeite waard is.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant