Mariëtte heeft bewust samen met haar kinderen spullen voor Oekraïne uitgezocht. Foto Rudolf van Gemert
Mariëtte heeft bewust samen met haar kinderen spullen voor Oekraïne uitgezocht. Foto Rudolf van Gemert

Ondersteunen, maar einde nog niet in zicht!

Algemeen 377 keer gelezen

LANGENBOOM / OEKRAINE | Oekraïne staat bekend als een vreedzaam land met veel gemoedelijke mensen. Zij leefden hun dagelijks leven en waren tevreden. Na een goede week is alles totaal veranderd en heerst er grote angst en paniek bij de Oekraïners. Het leger van de buren is het land binnengedrongen en de aanval is in volle gang.  

Door Rudolf van Gemert  

Het is niet alleen grote chaos en paniek in Oekraïne, maar ook grote bezorgdheid in vele landen. Regeringen treffen sancties tegen de aanvallen. Veel mensen willen ook iets doen en starten hulpacties. In het mooie en rustige Langenboom is ook onrust ontstaan. Monika was er al snel bij om actie te ondernemen. “Er is op grote schaal hulp nodig voor de mensen en hulpgoederen zijn van groot belang. We moeten samen in actie komen voor Oekraïne. Ik kom van oorsprong uit Polen en ken de situatie. Mijn man Herwin kent dit ook en is al vaker ter plaatse geweest. Een miljoen mensen hebben Oekraïne al verlaten en dat worden er nog veel meer. Veel mannen blijven in hun land om weerstand te bieden en vrouwen blijven dus achter met hun kinderen.” 

Monika heeft een grote hulpactie op touw gezet, waarbij een plaatselijke app heel nuttig was. Monika: “Ja, wat een opkomst van de mensen. Het was twee dagen komen en gaan van vele auto’s en mensen op de fiets. Zoveel medewerking en ondersteuning, gewoon grandioos. Wij hebben in Polen een woning en B&B waar we 53 vrouwen en kinderen kunnen onderbrengen. Mijn volwassen dochters zijn daar ook. Mensen brachten van alles mee en onze garage werd voller en voller. Op een gegeven moment moesten we stoppen met beddengoed en kleren. We gingen ons concentreren toiletartikelen, ondergoed en etenswaren. Ik heb zelfs twee kinderwagens en een kinderbed gekregen voor Oekraïne.” Monika kreeg onder andere doucheartikelen en speelgoed van Tonny, terwijl Mariëtte ook speelgoed en daarnaast ondergoed had meegenomen. 

Mariëtte zag het ook als een leermoment. “Ik heb dit samen met mijn kinderen uitgezocht. Ik heb ze een beetje uitgelegd hoe het zit en verteld dat mensen hulp nodig hebben.” Anny had in samenwerking met haar zoon Mark veel voedsel verzameld. “Mijn zoon heeft een winkel en buurman De Spar deed ook nog mee.“ Eric was ook verstandig bezig. “Wij hebben veel voor hygiëne in de winkel gekocht. We moeten elkaar toch helpen, het is verschrikkelijk en niet voor te stellen hoe de situaties daar zijn.” 

Monika houdt intussen de situatie in Oekraïne nauwlettend in de gaten en ziet het met lede ogen aan. “Het einde is nog lang niet in zicht. We blijven goede hoop houden en ook onze hulp en ondersteuning gaan door.”  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant