De gemeente toont solidariteit met het Oost-Europese land door de Oekraïense vlag te laten wapperen op het Louis Jansenplein in Cuijk. (Foto: SK-Media)
De gemeente toont solidariteit met het Oost-Europese land door de Oekraïense vlag te laten wapperen op het Louis Jansenplein in Cuijk. (Foto: SK-Media) Foto: SK-Media.nl

Gemeente Land van Cuijk gaat 140 Oekraïense vluchtelingen opvangen

Algemeen 1.324 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Gemeente Land van Cuijk gaat meehelpen bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het kabinet heeft gemeenten en veiligheidsregio’s gevraagd om samen met lokale partners en vrijwilligers opvanglocaties te realiseren. Land van Cuijk geeft aan van harte mee te werken en wordt zodoende verantwoordelijk gesteld voor de opvang van 140 mensen.

Het kabinet heeft de 25 veiligheidsregio’s in Nederland de opdracht gegeven om binnen twee weken minimaal 1.000 vluchtelingen te huisvesten. Het gaat hierbij om het volledig realiseren van locaties, het inrichten van locaties en de daadwerkelijke zelfstandige exploitatie. Het aantal vluchtelingen dat Land van Cuijk gaat opvangen, is het resultaat van een onderlinge verdeling van deze 1000 vluchtelingen, tussen de bij Veiligheidsregio Brabant Noord aangesloten gemeenten.

Onlangs gaf de gemeente al aan bereid te zijn om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen, en bezig te zijn met het zoeken naar een geschikte opvanglocatie. Dit op basis van een verzoek van het kabinet. Dat er nu geen sprake meer is van een verzoek, maar van een opdracht, benadrukt de ernst van de situatie. Verwacht wordt dat het aantal Oekraïense vluchtelingen dat doorreist naar Nederland, de komende weken flink zal stijgen. De gemeente zoekt dan ook naar opvanglocaties waar mensen voor langere tijd kunnen verblijven. “Daarnaast moet een en ander geregeld worden rondom onderwijs, gezondheid, veiligheid en werk en inkomen. Daarbij werken we onder meer samen met Sociom, vluchtelingenwerk en onderwijsorganisaties,” meldt gemeente Land van Cuijk.

Hartverwarmend
Diverse inwoners en ondernemers in de gemeente, zitten intussen ook niet stil en hebben al verscheidene initiatieven op touw gezet om vluchtelingen uit het Oost-Europese te helpen. De gemeente noemt dit ‘hartverwarmend.’ Wel doet ze een oproep: “We verzoeken iedereen die Oekraïners thuis opvangt dit bij de gemeente te melden. Ook vragen we ondernemers die meer dan 50 mensen voor langere tijd kunnen huisvesten -met name vrouwen en kinderen- om dit te melden bij de gemeente. Dat kan telefonisch via het Klantcontactcentrum onder nr. 0485-854000, of via het e-mailadres: gemeente@landvancuijk.nl”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant