Het gemeentewapen van Land van Cuijk
Het gemeentewapen van Land van Cuijk

Gemeentewapen Land van Cuijk officieel gepresenteerd; Waar lijkt hij toch op?

Algemeen 2.049 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Gemeente Land van Cuijk heeft een nieuw gemeentewapen. Donderdagavond is het officiële ontwerp, inclusief wapendiploma, door een vertegenwoordiging van de Hoge Raad van Adel overhandigd aan waarnemend burgemeester Hillenaar. Voor inwoners van de voormalige gemeente Cuijk zal dit symbool echter vreemd op het netvlies liggen. Het wapenschild toont namelijk sterke gelijkenissen met het gemeentewapen van de oude gemeente. Toch zijn er verschillen.

“In goud twee dwarsbalken, vergezeld van acht zoomsgewijze geplaatste merletten en in het hart een geopende burcht, alles van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van twaalf parels waarop drie parels.” Zo luidt de omschrijving van het nieuwe gemeentewapen dat, op voordracht van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, gezien het advies van de Hoge Raad van Adel, door Koning Willem Alexander aan de gemeente is verleend.

Met name de geopende burcht in het midden van het wapenschild, is een groot verschil met de logo van de oude gemeente Cuijk. Oplettende inwoners kunnen deze burcht echter wel herkennen. Het rode bouwwerk sierde eerder al op het officiële wapen van de oude gemeente Grave. Verdere verschillen met het wapen van de voormalige Cuijkse gemeente, zitten in de nuance. Denk dan aan minimale kleurverschillen en detaillering.

Te zien op officiële documenten
Het nieuwe gemeentewapen zal binnenkort sieren op alle officiële documenten van de gemeente, van akten tot trouwboekjes. Daarnaast zal het worden aangebracht op de ambtsketen van de burgemeester. In een vlaggenprotocol zal worden vastgelegd wanneer de officiële gemeentevlag gehesen zal worden.

Wapens en logo’s
Het nieuwe wapen moet niet worden verward met het vorig jaar gepresenteerde gemeentelogo. Dit rood-witte beeldmerk behoort tot de huisstijl van de gemeente, en draagt bij aan de herkenbaarheid van de gemeente. Gemeente Land van Cuijk: “Logo’s ademen de tijdgeest en worden vaak op enig moment vervangen of gerestyled. Logo’s hebben dus, anders dan een gemeentewapen, een meer tijdelijk karakter. Het logo wordt gebruikt door de gemeente als dienstverlenende organisatie en is onder andere zichtbaar op gemeentelijk drukwerk en wagenpark.”

Het wapen van de oude gemeente Cuijk
Het wapen van de oude gemeente Grave.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant