Europarcs Linden stelt de vakantiewoningen ter beschikking aan Oekraïense vluchtelingen.
Europarcs Linden stelt de vakantiewoningen ter beschikking aan Oekraïense vluchtelingen. Foto: Google Streetview

Gemeente en Europarcs besluiten over opvang Oekraïners: Vakantiepark gaat 130 vluchtelingen opnemen

Algemeen 1.585 keer gelezen

LINDEN | Gemeente Land van Cuijk en Europarcs zijn tot een overeenstemming gekomen over de opvang van 130 Oekraïense vluchtelingen. De beheerder van het Lindense vakantiepark stelt vanaf volgende week vakantiewoningen beschikbaar voor de Oost-Europese vluchtelingen. De gemeente is ook om de tafel gegaan met de Dorpsraad Linden, om hen te informeren over de ontwikkelingen. De dorpsraad is positief gezind over de plannen. 

Wethouder Willy Hendriks: “We zijn erg blij met dit aanbod van Europarcs en hebben er het volste vertrouwen in dat de vluchtelingen hier goed worden ondergebracht.”

Dorpsraad Linden
“We staan hier niet negatief tegenover,” stelt een woordvoerder van de Dorpsraad Linden. “Natuurlijk moet er geholpen worden.” De Lindenaren zien dit als een ‘prima oplossing’ voor de komende tijd, maar erkennen dat er wel goed nagedacht moet worden over de invulling. “De gemeente staat wel voor een nieuwe, geweldige opgave. Het begint bij het bieden van een bed en onderdak, maar op termijn moet je ook zorgen voor andere voorzieningen, zoals onderwijs en zorg. Het is belangrijk dat alles in goede banen wordt geleid. Dat het met goede stand gebeurt. Anders ga je brokken maken.”

De woordvoerder van de dorpsraad geeft aan nauwe banden te hebben met de gemeente. Dit is van belang om goed in te kunnen spelen op de behoeften van zowel de Oekraïense vluchtelingen, als de inwoners van Linden. Zo hoopt de dorpsraad dat alles zo soepel mogelijk verloopt en er niet op de lange termijn spanningen ontstaan. “Daar is niemand mee gebaat.”

Op het gebied van spanningen en mogelijke overlast kent de dorpsraad weinig vrees. De verwachting van de woordvoerder is dat het “wel mee zal vallen. We zien het wel. Je weet van te voren dat je voor verrassingen komt te staan. Dat hoort er bij. Maar als er zich problemen voordoen, dan lossen we die ook wel weer op.”

De dorpsraad is voornamelijk blij dat Linden, en gemeente Land van Cuijk, op deze manier een steentje kan bijdragen aan het humanitaire probleem, en de Oekraïners kan helpen. De opvang in het vakantiepark wordt dan ook bestempeld als ‘een prima zaak’. “Als je als mens niet meer bereid bent om in zo’n situatie anderen te helpen, dan wordt de wereld onleefbaar.”

Meer opvanglocaties zijn noodzakelijk
De gemeente geeft aan dat meer opvanglocaties nodig zijn en onderzoekt de mogelijkheden. Wethouder Willy Hendriks: “Naast de grootschalige opvang door de gemeente helpen ook veel particulieren. Ik vraag iedereen die Oekraïense vluchtelingen in huis neemt, dit te melden bij de gemeente. Ook zijn we nog steeds op zoek naar opvanglocaties voor meer dan 50 personen, want het Land van Cuijk wil op termijn nog eens 140 vluchtelingen onderdak bieden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant