In de podcast, een initiatief van Marion Reefs en Roel Arts, worden allerlei aspecten van leven en dood besproken.
In de podcast, een initiatief van Marion Reefs en Roel Arts, worden allerlei aspecten van leven en dood besproken. Foto:

Podcastserie ‘Op leven na dood’; ‘Je kunt maar één keer afscheid nemen’

Algemeen 572 keer gelezen

REGIO | ‘Op leven na dood’. Dat is de titel van een nieuwe podcast die op woensdag 16 maart online gaat. In de podcast, een initiatief van Roel Arts van uitvaartonderneming Briensveld uit Leunen en afscheidsbegeleider Marion Reefs uit Vierlingsbeek, worden allerlei aspecten van leven en dood besproken. “Belangrijke vraagstukken, maar ook kleine, praktische zaken. Op een voor iedereen toegankelijke, luchtige manier”, meldt Roel Arts (32). “Natuurlijk praten we over de dood, maar meer nog over het leven”, vult Marion Reefs (59) aan. “Over hoe belangrijk het is om nu herinneringen te maken voor later.”

Want dat vergeten mensen nog weleens, weten beiden uit ervaring. Ook zijn familieleden van de overledene vaak niet op de hoogte van de vele mogelijkheden die er bij een uitvaart zijn. “Koffie en cake serveren na de dienst is niet meer de standaard”, weet Roel Arts. “Daarnaast zie je dat de afscheidsborrel niet altijd meer plaatsvindt in een uitvaartcentrum, maar dat mensen uitwijken naar een andere locatie, bijvoorbeeld een restaurant. Tegelijkertijd lijken uitvaartcentra steeds meer op horecagelegenheden waar qua catering alles bespreekbaar is en doen digitale media ook meer en meer hun intrede in de uitvaartbranche. Zo bestaan er plekken om online te condoleren en worden er vaak foto’s getoond tijdens de dienst, maar digitale media worden ook ingezet om een uitvaart vast te leggen.”

”Maar we gaan het met gasten aan tafel bijvoorbeeld ook hebben over testamenten, palliatieve zorg en de hospice”, vertelt Marion Reefs. “Roel en ik zijn zelfstandig ondernemers in de uitvaartbranche. Als uitvaartondernemer maakt Roel met regelmaat gebruik van mijn diensten. We hebben hierin beiden onze eigen rol, maar goed samenwerken is hierbij enorm belangrijk. We doen dit vanuit dezelfde visie: samen met nabestaanden een afscheid zo persoonlijk en passend mogelijk maken. Met aandacht en liefde terugkijken op een leven. Dat zal in de podcasts ook aan de orde komen. Want een overlijden is zowel een einde als een begin. Een waardig afscheid is een herinnering om te koesteren. Goed afscheid nemen is belangrijk, je kunt het maar één keer doen. Het helpt nabestaanden ook om verder te gaan.”

Blijft over de vraag: waarom de keuze voor een podcast? “Omdat we graag blijven vernieuwen en denken ons vak op een andere, nog persoonlijke manier voor het voetlicht te kunnen brengen”, stelt Roel Arts. “Een podcast is gewoon een ideale manier om je eigen verhaal te kunnen vertellen, maar we houden elkaar ook een spiegel voor, er ontstaan tussen Marion en mij ook echte discussies over ons vak en het leven.”

“Een podcast werkt praktisch”, vindt Marion Reefs. “Want je kunt luisteren naar wat jij wil, wanneer en waar het jou uitkomt. Praten over de dood is een taboe, de SIRE-campagne ‘De dood. Praat erover, niet eroverheen’, die op dit moment via de diverse mediakanalen tot ons komt, maakt dit nog eens duidelijk. De dood hoort bij het leven. Bij de start van de reis van je leven weet je dat er ook een eindbestemming is en dat is de dood. We denken over alle levensgebeurtenissen zo goed na, geboorte, trouwen, maar niet over het afscheid. Goed afscheid nemen is zo belangrijk, want dat kun je maar een keer doen. Het is cruciaal voor het rouwproces. Bij het afscheid nemen gaat het om het leven van de overledene en zijn of haar naasten. En dat leven is zoveel sterker dan de dood.”

Maar hoe gaat dat in de praktijk? Doodgaan en afscheid nemen? “Vandaar onze podcast, een laagdrempelige manier om tot informatie te komen”, legt Roel Arts uit. “We gaan ‘de dood’ op een laagdrempelige manier bespreken en dat in de breedste zin van het woord. Hoe kun je naar de dood toe leven, wat kan je daarbij helpen, hoe laat je nabestaande zo onbezorgd mogelijk achter én hoe neem je afscheid? Het is een andere manier om mensen te informeren en wakker te schudden. Want mensen weten inderdaad vaak niet wat er tegenwoordig allemaal kan bij een uitvaart. Steeds vaker kiezen nabestaanden naar een passend en persoonlijk afscheid waarbij het leven gevierd mag worden. De mogelijkheden daarvoor zijn eindeloos.”

De podcast Op leven na dood, die is opgenomen in de studio van Vullings Media in Venray, is vanaf 16 maart onder meer te beluisteren via Spotify en de socialmediakanalen en websites van uitvaartonderneming Briensveld en Marion Reefs afscheidsbegeleiding: www.briensveld.nl, www.marionreefs.nl. 

Mensen kunnen tevens via de mail vragen indienen die in een volgende Op leven na dood-podcast worden behandeld. Vragen kunnen per mail worden gesteld via info@oplevennadood.nl. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant