De 36 teams waren, ondanks het gemis van aanmoedigend publiek, niet minder gedreven dan bij voorgaande edities.
De 36 teams waren, ondanks het gemis van aanmoedigend publiek, niet minder gedreven dan bij voorgaande edities. Foto: Ten Haaf Fotografie

NK Maasheggenvlechten: Geen publiek, wel winnaars

Algemeen 1.002 keer gelezen

OEFFELT | Het NK Maasheggenvlechten zit er op en team ‘Alles over Groenbeheer’ heeft de Gouden Hiep in de wacht gesleept. De studenten van ‘Team Wageningen 1’ zijn op de tweede plaats geëindigd, gevolgd door team ‘De Botte Bijl’, een vrijwilligersteam van de organiserende stichting Landschapsbeheer Boxmeer (Slabox). Ondanks dat het evenement kleinschaliger van opzet was dan voorgaande jaren, kijkt de organisatie terug op een geslaagd vlechtkampioenschap.

Voor lange tijd was het onduidelijk of het evenement wel doorgang kon vinden. De coronamaatregelen deden de editie van 2021 de das om, en ook die van 2022 kon niet worden georganiseerd zoals gebruikelijk. De versoepelingen kwamen voor de organiserende stichting Slabox te laat om op de traditionele tweede zondag van maart nog een groot kampioenschap op te zetten. Een kleinschalig evenement met alleen vlechters leek wel haalbaar.

Studententeams
En daar stonden ze dan: 36 teams van gedreven vlechters, klaar om die felbegeerde Gouden Hiep op te eisen. Opvallend aan de 2022-editie was de deelname van zes studententeams: drie van de Radboud universiteit Nijmegen en drie van Wageningen University. “Mooi dat mede hierdoor eerste stappen zijn gezet om het ambacht van het heggenvlechten en daardoor het in stand houden van het mooie Maasheggenlandschap doorgegeven kan worden aan de volgende generatie,” aldus stichting Slabox.

Vol inzet
Na vijf uur vlechten, en 300 meter nieuw gevlochten heg, stond de jury voor de moeilijke taak om een winnend team aan te wijzen. “Door alle deelnemers werd vol inzet gesnoeid, gezaagd en gekapt om uiteindelijk een mooie en sterke heg te vlechten,” meldt stichting Slabox. Uiteindelijk kwam het vlechtwerk van ‘Alles over Groenbeheer’ als beste uit de bus, en kreeg het publiekloze NK Maasheggenvlechten 2022 een welverdiende winnaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant