Als dank voor haar vijftig jaren trouwe inzet wordt Elly Nielen (rechts) in het zonnetje gezet.
Als dank voor haar vijftig jaren trouwe inzet wordt Elly Nielen (rechts) in het zonnetje gezet.

Elly is al 50 jaar lid van de EHBO-vereniging, maar wie volgt haar op?

Algemeen 725 keer gelezen

SINT ANTHONIS | Elly Nielen is al 50 jaar lid van de EHBO-vereniging ‘Het Zwaluwstaartje” in Sint Anthonis. Ze is in 2012 geridderd! Niet verwonderlijk dat ze in de jaarvergadering j.l. door haar medeverenigingsleden goed in het zonnetje is gezet. De gezelligheid van de vereniging, gecombineerd met het helpen van mensen, was voor de goedlachse Elly al die jaren de grote drijfveer. Helaas kampt ‘Het Zwaluwstaartje “met een ledenleegloop. Hoe lang kunnen ze nog doorgaan?

Door Mans Pere

De 69-jarige Elly is maar wat opgewekt over de EHBO-vereniging en haar jubileum. Al vanaf haar 19e trad ze toe tot het eerste hulp-gezelschap, en sindsdien is het één en al gezelligheid. “We hebben écht schik” lacht Elly. “Het onder de mensen zijn, en de gezelligheid. Dat staat wel voorop.” 

Denk echter niet dat Elly tussen de onderlinge gezelligheid niet serieus eerste hulp kan verlenen. Alle leden van ‘Het Zwaluwstaartje” zijn uiterst gecertificeerd en bekwaam en daarom al jaren aanwezig bij alle evenementen in de regio. Ook geven de EHBO’ers hun kennis graag door, en Elly in het bijzonder. “Ik heb jarenlang lesgegeven aan de jeugd. Dat vond ik altijd geweldig om te doen. Om spelenderwijs de jongeren wat bij te leren.” Opnieuw komt die vrolijke, clowneske noot om de hoek kijken, maar volgens Elly maken haar grapjes de serieuze lessen juist nuttiger. Elly: “Laatst werd ik op straat aangesproken door een vrouw die ooit les van mij had gehad. Ze herkende mij en vertelde over een mopje dat ik toentertijd vertelde bij een EHBO-handeling. Door dat mopje wist ze nog precies welke handeling het was én hoe ze die moest uitvoeren. En dat is de kracht van een goede les. Door het net even anders doen, spelenderwijs aan de slag te gaan, blijft het veel beter hangen.” De vraag naar hoe het mopje ging wordt schaterend beantwoord: “Dat weet ik niet meer!”

Leden gezocht!
Momenteel geeft Elly geen lessen meer aan de jeugd, al ligt dat niet persé aan de jubilaris zelve. De aanwas aan nieuwe (jeugd)leden is nagenoeg opgedroogd en de EHBO-vereniging heeft het bijzonder moeilijk. “Dit probleem speelt al langer” merkt Hanny Markerink op. Namens ‘Het Zwaluwstaartje’ plaatst ze de tekst hieronder.

Interesse?
Zowel Hanny als Elly doen dus een hoopvolle oproep aan alle mogelijke geïnteresseerden. Hanny: “Heb je interesse? Informeer dan eens bij één van ons!” Elly: “Ik ben nog niet moe, dus ik hoop nog jaren mee te kunnen doen. Het is écht één en al gezelligheid!”


Het Zwaluwstaartje zoekt nieuwe vrijwilligers

SINT ANTHONIS | EHBO vereniging Sint Anthonis is op zoek naar vrijwilligers (kartrekker) die zitting willen nemen in het bestuur of ondersteuning willen bieden aan de vereniging.

De EHBO-vereniging, verleent eerste hulp bij de evenementen binnen de kerkdorpen van de voormalige gemeente Sint Anthonis, deze hulpverlening is in direct gevaar. Ze zijn dringend op zoek naar vrijwilligers voor het behoud van de EHBO-verenigingen.

Er moet iets gebeuren, de gecertificeerde EHBO die altijd klaarstaan voor onze inwoners hebben nu zelf HULP nodig. Het bestuur legt haar taken neer, de evenementen-commissie is gestopt er moet iets gebeuren!

We zoeken mensen die onze vereniging willen ondersteunen ook Bhv’ers kunnen zich melden. Kom jij ons helpen? Verder zijn we op zoek naar een bestuurslid, voorzitter, secretaris en penningmeester. Heb jij ideeën of denk je iets te kunnen betekenen? Laat het horen via secretariaat@zwaluwstaartje.nl of contact@samensintanthonis.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant