Fabian Ziemba won de publieksprijs in het Princes Christina Concours in Regio Zuid I.
Fabian Ziemba won de publieksprijs in het Princes Christina Concours in Regio Zuid I. Foto: Eigen foto

Fabian Ziemba wint publieksprijs Prinses Christina Concours

Kunst en cultuur 1.090 keer gelezen

BOXMEER | Welke virtuoos het wordt weet hij nog niet, maar dat het een onvergetelijke masterclass op piano wordt staat vast. De aanleiding is dat in elk geval ook. Boxmerenaar Fabian Ziemba won een maandje geleden de publieksprijs in het Prinses Christina Concours regio Zuid I. Het stuk van Rachmaninoff viel in de smaak bij het publiek.

Voor de tweede keer op rij stuurde de zestienjarige Fabian een video in. In 2021 was hij met de Nocturne in F minor van Fryderyk Chopin dicht bij een finaleplaats. Dit jaar gooide hij hoge ogen met Rachmaninoff. “Deze componist past bij mij. Rachmaninoff is een goede componist. Zijn muziek bevalt mij erg goed. Fragmenten zijn afwisselend rustig en sneller en de akkoorden zijn groot”, licht hij de keuze toe.

De scholier op 4 Havo van het Elzendaalcollege in Boxmeer kent twee grote passies. Dagelijks pianospelen en volleyballen. In de sport valt de appel niet ver van de boom. Vader Jacek verdiende zijn sporen in het Poolse nationale volleybal, en is nu trainer van Eredivisieteam ARBO Rotterdam/FAST. In de muziek volgt hij moeder Annette, die dwarsfluit speelt. “Pianospelen geeft me rust. Ik ontspan me er door. Het liefste wil ik altijd spelen.”

Fabian verzorgt ook optredens in de privésfeer. “Ik speel op feestjes van vrienden en op het schoolconcert. Ook zijn er uitvoeringen bij mijn muziekdocent”, vertelt hij. “Het liefst speel ik modern klassieke stukken.”

De winnaar ziet de publieksprijs als een “waardering en het is voor mij een teken dat ik op de goede weg zit. Ik kan in mijn muziek mensen raken. De prijs is een masterclass met een bekende Nederlandse pianospeler. Nee, ik heb nog geen keuze gemaakt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant