De voorlopige zetelverdeling in Gennep.
De voorlopige zetelverdeling in Gennep. Foto: Jos Gröniger

CDA winnaar, SP kind van de rekening in Gennep

Politiek 450 keer gelezen

GENNEP | In de gemeente Gennep is de SP de grote verliezer van de Gemeenteraadsverkiezingen geworden. Voor de socialisten die acht jaar lang deel uitmaakten van de coalitie rest in de nieuwe raadsperiode slechts een bijrol. Met slechts één zetel is de partij vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Grootste partij bleef het CDA dat het leeuwendeel van de bijna 7200 uitgebrachte stemmen behaalde en straks vijf zetels bezet.

De christendemocraten behaalden ruim tweeduizend stemmen in de gemeente waar het opkomstpercentage op 50,83 procent bleef steken. CDA verjongde de kandidatenlijst met drie mensen jonger dan dertig jaar onder de eerste tien. Toch schreef fractievoorzitter Twan Reintjes het resultaat niet in de eerste plaats aan de verjongingskuur toe. “We hebben de laatste perioden veel zaken in gang gezet. We zijn beloond voor het werk.” Reintjes leefde mee met grote verliezer SP. “Het is jammer dat de SP zoveel verloren heeft. De partij heeft wezenlijk bijgedragen aan projecten als de nieuwe sporthal.”

De druiven waren extra zuur voor de SP dat de vier zetels als sneeuw voor de zondag verdwijnen. Wethouder en lijsttrekker Rob Janssen zocht naar woorden om de teleurstelling te uiten. “Ik verwachtte dat we met twee of drie zetels uit de strijd zouden komen. We hebben er nu één. Ik heb er geen uitleg voor. Als ik dat nu heb, betekent dat, dat we verzuimd hebben bij te sturen. Nee, we gaan het intern evalueren. Ik weet wel dat de consequenties moeten trekken uit deze uitslag.”

Zetelwinst was er voor D66 dat van drie naar vier zetels gaat. Voor de democraten werd de grote slag in Heijen geslagen. De slogan ‘durf te veranderen’ wierp de vruchten af. “We hebben mensen op de lijst die allemaal sociaal betrokken zijn in hun woonplaats”, vertelde lijsttrekker Arjen Mehlkop.
Voor de VVD leverden de verkiezingen geen grote veranderingen op. De liberalen maakten de verkiezingsleus ‘Blijft goed. Wordt beter’ slechts ten dele waar. De partij behield de drie zetels. “We hoopten op vier”, vertelde Ottersummer Bram Nijst, die niet vergat dat de partij in 2018 sterke groei maakte. “Eigenlijk is dit een nette uitslag voor ons.”
Nieuwkomer ELsss behaalde als enige lokale fractie twee zetels. “We doen mee. We zijn de vierde partij”, aldus oprichter Frank Pubben.
PvdA behoudt in de nieuwe raad de beide raadszetels.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant