Samen met één van de jongste bewoners, knippen oud-wethouder Jos van den Bogaart en wethouder Bouke de Bruin het openingslint door. (Foto: SK-Media)
Samen met één van de jongste bewoners, knippen oud-wethouder Jos van den Bogaart en wethouder Bouke de Bruin het openingslint door. (Foto: SK-Media) Foto: SK-Media

Woonwagenpark Mill op feestelijke wijze geopend

Algemeen 2.098 keer gelezen

MILL | Het had wat voeten in de aarde, maar de heringerichte woonwagenlocatie aan de Mergen in Mill is opgeleverd en alle woonwagens zijn verhuurd. Op feestelijke wijze werd de locatie vrijdagmiddag geopend. Eén van de jongste bewoners mocht, samen met wethouder Bouke de Bruin en oud wethouder Jos van de Bogaart, het openingslint doorknippen. 

Zes riante woonwagens zijn op het terrein verschenen, en allemaal worden ze door de bewoners met enthousiasme ontvangen. “Erg mooi!” luidt de algemene conclusie. Wel is het aantal wagens op deze locatie wat summier. De bewoners hadden nog liever gezien dat ook aan de overkant van de straat enkele woonwagens stonden. “Het is niet echt een kamp” klinkt het. Een smetje op het verder uiterst positieve ontvangst. Volgens de gemeente is de woonwagenlocatie aan de Mergen een voorbeeld voor andere Nederlandse gemeenten.

Nieuw beleid
De komst van het park kent een lange geschiedenis. In 1999 trok de Rijksoverheid de Woonwagenwet in, waarna veel gemeenten de vrijkomende standplaatsen ophieven en de woonwagenparken kleiner werden. Onlangs oordeelden verschillende Europese en internationale gerechtelijke uitspraken dat de rechten van woonwagenbewoners niet voldoende werden gerespecteerd. Dit moest anders. Daarom werd in juli 2018 het beleidskader ‘Gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid’ opgesteld. Hierin staat onder andere dat wanneer in de gemeente het aantal standplaatsen is afgenomen, dit bij behoefte weer hersteld moet worden.

De Brabantse gemeenten kozen er voor om een ‘regionaal handelingsperspectief ‘op te stellen, zodat alle gemeenten dezelfde inschrijf- en toewijzingscriteria hanteerden. Per 1000 inwoners in de gemeente, zouden er 1,3 standplaatsen worden gerealiseerd. Om aan deze behoefte te voorzien moet Land van Cuijk nog 34 extra standplaatsen ontwikkelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant