Waarnemend burgemeester Wim Hillenaar.
Waarnemend burgemeester Wim Hillenaar. Foto: SK-Media.nl
COLUMN

‘Wim solliciteert en we gaan over tot de orde van de dag’

Column 1.419 keer gelezen

De vraag is niet: wordt Wim Hillenaar burgemeester van de nieuwe gemeente Land van Cuijk? De vraag is: gaat Wim Hillenaar solliciteren? Mocht hij het doen, dan wordt het een fluitje van een cent. Andere sollicitanten krijgen een fles wijn voor de moeite. Misschien is het voor hen zelfs verstandiger om die moeite helemaal niet te nemen.

Aldus loopt de vorming van de nieuwe gemeente als een tierelier. Daar kunnen ze in de rest van het land nog een puntje aan zuigen. Het begon met het vaststellen van de naam. Die hoefde helemaal niet gezocht te worden, want precies het gebied van deze vijf voormalige gemeenten heet al eeuwenlang het Land van Cuijk.

Dan is er te doen gebruikelijk bij de vorming van een nieuwe gemeente het gekissebis over de locatie van het gemeentehuis. Omdat overgevoelige, kinderachtige types het niet eens kunnen worden, is niet zelden besloten om een gemeentehuis dan maar midden in de weilanden tussen de dorpen in te zetten. In het Land van Cuijk zegevierde het gezonde verstand. In Boxmeer staat een modern, fatsoenlijk gebouw dat tamelijk eenvoudig uit te breiden is. Alleen twee halfgare raadsleden (uit Grave natuurlijk en Forum voor Democratie) menen dat het goedkoper is enkele oude gemeentehuizen ook open te houden.

Nu dus nog even een burgemeester op zijn zetel hijsen. In nieuw gevormde gemeenten is er nogal eens heibel, dus is het verstandig een stoere, stevige kop van elders er de kar te laten trekken. Zo iemand is in het Land van Cuijk niet nodig. In dit theater van eensgezindheid past de man die nu al tijdelijk even de ketting mag dragen: Wim Hillenaar. Zelf wil hij maar niet vertellen of hij gaat solliciteren. Waarom zou hij niet? Bang voor een afgang? Te vertrouwd met het Cuijkse?

Het zou hem ook wat huiselijke twisten besparen. Zijn vrouw heeft een leuk eigen bedrijf alhier. Dan kan ook zij daar lekker mee bezig blijven. En Wim keert terug op de plek waar zijn vader zo’n 25 jaar burgemeester is geweest. Die deed het daar ook prima, zij het een beetje een van de ouwe stempel.

Het zou de cirkel voor hem aardig rondmaken. Waarom dan toch dat hele circus van vertrouwenscommissie en sollicitatieprocedure optuigen? Wim, zeg dat je solliciteert en we gaan over tot de orde van de dag.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant