Het blauw geel van Oekraïne wappert op het Louis Jansplein. (Foto: SK-Media)
Het blauw geel van Oekraïne wappert op het Louis Jansplein. (Foto: SK-Media) Foto: SK-Media.nl
COLUMN

‘Wachten op het moment dat een paar Oekraïners het verpesten’

Column 2.230 keer gelezen

Al met al zijn wij met zijn allen dus toch nog niet zo’n beroerd volkje. Om ons heen zien we overheid en particulieren zich inspannen om een bed met een dak erboven in te richten voor mensen die voor de bommen van Poetin op de vlucht zijn geslagen. Van Heijen tot Wilbertoord, van Overloon tot Grave wordt er getimmerd en gepoetst. En vooral is er een glimlach, hartelijkheid en een vriendelijke groet. Zoiets heet hartverwarmend.

Een klein beetje verward maakt het me ook wel. Want nog niet zo lang geleden, toen de gemeenteraad van Boxmeer nog de gemeenteraad van Boxmeer was, werd besloten om het asielzoekerscentrum in Overloon dicht te doen. Ik heb niet de indruk dat de meerderheid van de mensen die daar hun heil hadden gezocht er beter aan toe waren dan de Oekraïners. Maar het leed van de Oekraïners spreekt ons nu even meer aan. Gek, hoe het soortelijk gewicht van ellende zo verschillend kan zijn. Je zou bijna de mensen uit Stevensbeek en Overloon harteloos willen noemen omdat ze de vluchtelingen niet meer tolereerden.

Maar dat is niet het geval. De overheid – welke dan ook, in Den Haag of destijds in Boxmeer – bleek niet in staat onderscheid te maken. Dick van der Kaap, inwoner van Overloon, verschafte ons vorige week in een stukje in De Gelderlander, enig inzicht. “Als je de jonge kinderen uit het azc op het schoolplein ziet spelen, hoort hoe snel zij al geïntegreerd zijn, de taal spreken en met de dorpsactiviteiten meedoen is het genieten. Ook de andere asielzoekers doen op hun manier hun best en zijn vriendelijk.” 

Maar, constateert Dick, er was een twintigtal kansloze jonge asielzoekers die het voor de rest verpestte. En dus moest het hele centrum maar dicht.

Hoe blij stemt het dan dat er nu toch weer ruimte wordt gemaakt voor mensen die het minder hebben getroffen dan wij. “Vervelend voor die mensen in Oekraïne maar wij hebben er wel last van”, hoorde ik een sukkel klagen. Gelukkig een uitzondering.

Nu komt direct het probleem dat die mensen uit Oekraïne net mensen zijn zoals wij hier in het brave Land van Cuijk en Noord-Limburg. Dus ook daar zitten klootzakken tussen. En ik geef je op een briefje dat die het gaan verpesten voor de rest. En gedragen wij ons toch weer als een beroerd volkje.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant