Willy van Erp is scharrelvleeskuikenhouder in Sint Anthonis.
Willy van Erp is scharrelvleeskuikenhouder in Sint Anthonis. Foto:
BOERENCOLUMN

‘Spannend’

Algemeen 785 keer gelezen

Geniet u ook zo van een vogeltje in de tuin? Ik kan er echt van genieten maar soms wel met gemengde gevoelens. Vogels kunnen namelijk vogelgriep overbrengen bij onze kippen.

Als ik in de stal kom, vind ik het iedere keer weer spannend wat ik aantref. Zijn mijn kippen nog gezond? Zie ik iets afwijkends? Elk jaar is er wel vogelgriep maar dit jaar is het een agressievere variant. Als een kip besmet raakt, sterft die heel snel. Besmette trekvogels brengen het virus mee als ze hier overwinteren. Daardoor kunnen ze ook onze kippen besmetten via besmette vogelpoep, stofdeeltjes etc.

We kennen nu ook corona. Afstand houden, geen contact zijn maatregelen om niet besmet te raken. Zo is het ook bij kippen: leghennen die buiten lopen zijn opgehokt, strenge hygiënemaatregelen en niemand mag in de stal. Ondanks deze maatregelen zijn er toch bedrijven met vogelgriep en moeten die dieren geruimd worden om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Zijn er geen andere oplossingen? Vaccineren kan een oplossing zijn, alleen zijn er nog hobbels te nemen zoals exportafspraken en welk vaccin te gebruiken in welk jaar. Net als bij corona zijn er verschillende varianten.

Een andere oplossing is minder waternatuur. Dit trekt namelijk watervogels aan zoals te zien bij de Maas waar soms hele grote groepen ganzen neerstrijken. Dit is in ons land een lastige discussie. We vinden natuur en water belangrijke basiselementen in ons landschap en die oppervlakte verkleinen is geen gemakkelijke discussie. Soms wordt er geroepen pluimveebedrijven in waterrijke gebieden te verplaatsen maar dit is in mijn ogen een kostbare en onwerkbare oplossing. Willen we onze kippen gezond houden dan zijn er veel maatregelen nodig. We zagen dat ook bij de coronapandemie. Corona lijkt te verdwijnen, ik hoop vogelgriep ook. Dat kunnen wij weer rustig genieten van de vogels.

Willy van Erp, scharrelvleeskuikenhouder uit Sint Anthonis, lid Land van Cuijk Boert Bewust en ZLTO Land van Cuijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant