Het Land van Cuijk gaat zich inspannen om de luchtkwaliteit in de gemeente te verbeteren.
Het Land van Cuijk gaat zich inspannen om de luchtkwaliteit in de gemeente te verbeteren. Foto: De Maas Driehoek

Land van Cuijk werkt aan plan van aanpak om luchtkwaliteit en uitstoot te verbeteren

Politiek 680 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | De gemeente Land van Cuijk heeft besloten het Schone Lucht Akkoord (SLA). Door deel te nemen aan het SLA verplicht de fusiegemeente zichzelf in te spannen voor een schonere luchtkwaliteit en een lagere uitstoot van stikstof en fijnstof in verschillende sectoren. Wethouder Antoinette Maas (GroenLinks/PvdA) gaat nu concrete plannen uitwerken voor de komende jaren.

Een plan van aanpak is mede nodig om in aanmerking te komen voor de pot subsidie à 10 miljoen euro die het Rijk jaarlijks uittrekt voor de uitvoering van concrete projecten die bijdragen aan de drie hoofddoelen van het SLA. Behalve een verbeterde luchtkwaliteit en minder uitstoot behoort ook een minimaal 50% gezondheidswinst uit binnenlandse bronnen (in 2030) tot de doelen die het Land van Cuijk, net als 85 andere gemeenten in ons land, nastreeft. Mobiliteit, industrie, houtstook, binnenvaart en landbouw behoren tot de deelonderwerpen die Maas denkt te verwerken in haar plan van aanpak, waarin ook de gemeenteraad een inbreng krijgt. Het uitvoeringsprogramma moet over een klein jaar klein zijn. “Wij denken bijvoorbeeld aan emissie-eisen bij aanbestedingen, toepassing van walstroom in havens, de inzet van meetsensoren van de luchtkwaliteit en het creëren van lokaal draagvlak voor het SLA”, verduidelijkt Maas.

Betere voorlichting
Vooruitlopend op concrete plannen wil de gemeente Land van Cuijk gedurende 2022 alvast inzetten op betere voorlichting over houtstook en het gebruik van de stookwijzer (wanneer wel of niet overlast door houtstook) en bewustwording bij inwoners over het Schone Lucht Akkoord. De gemeente gaat door met het ankermeetpunt van het RIVM in Sint Anthonis. Verder zal de gemeente het convenant Reductie Emissie Bouw ondertekenen. Daarin is opgenomen dat in 2030 gebruik gemaakt wordt van emissieloze werktuigen in het vervoer naar bouwplaatsen in Noordoost-Brabant.
Sowieso trekt de gemeente in het SLA samen op met andere gemeenten in Noordoost-Brabant. De regie ligt bij de gemeente Oss.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant