Caroline van der Plas op een klassieke Lanz Bulldog. (Foto: Bas Delhij)
Caroline van der Plas op een klassieke Lanz Bulldog. (Foto: Bas Delhij)

Caroline van der Plas opent Sambeekse ploegwedstrijd; ‘Het leek echt alsof ze hier al jaren komt’’

Algemeen 1.406 keer gelezen

SAMBEEK | Voor de 15e keer organiseerde de Sambeekse Motoren en Tractorenvereniging (SMT) zondag de jaarlijkse ploegwedstrijd. Zo’n jubileumeditie moet natuurlijk op een bijzondere manier worden geopend. De eer was aan Caroline van der Plas, tweede kamerlid namens de BoerBurgerBeweging, om met een Lanz Bulldog de eerste voor te ploegen. 

“Ik vind het harstikke leuk om deze ploegwedstrijd te openen. Dit zijn prachtige evenementen die door jong en oud worden gedragen. Samen voorbereiden, organiseren en ploegen natuurlijk. Dat zorgt voor sociale binding en dat is de kracht van het platteland. In Den Haag doen ze laconiek over de voedselcrisis maar boeren zijn niet alleen belangrijk voor de voedselvoorziening maar ook voor werkgelegenheid, toerisme en recreatie”, zei Van der Plas in haar openingswoord. 

Naderhand stapte Van der Plas op de klassieke tractor. Volgens Harry Bongarts, voorzitter van de SMT, was dit voor Van der Plas de eerste keer dat ze een dergelijk landbouwvoertuig bestuurde. “Dan is dat natuurlijk hilarisch,” aldus Bongarts. “Maar ze vond het zelf ook erg leuk, en deed ze het niet slecht.” Van der Plas leek het sowieso erg naar de zin te hebben in Sambeek, getuige de vele praatjes die ze met de deelnemers en bezoekers maakte. “Het leek echt alsof ze hier al jaren komt en iedereen persoonlijk kent.”

Geslaagde dag
De Sambeekse ploegwedstrijd is belangrijk binnen het Nederlands kampioenschap. “We hebben ploegers uit Groningen, Friesland en Zeeland. Uit alle provincies kwamen wel deelnemers,” vertelt Bongarts. Allemaal streden ze, in vijf categorieën, voor de hoogste kwaliteit van de ploegvoor. De categorie die Bongarts extra benadrukt is de beginnersgroep. Hierin strijden jonge jongens én meiden om de éérste plaats, en worden ze klaargestoomd voor de kampioenschappen. “Het is heel mooi om te zien dat ook de jeugdige ploegers, en zeker ook meisjes, de handen uit de mouwen steken,” stelt Bongarts tevreden. “Zeker ook met het mooie weer kijken wij dan ook terug op een bijzonder geslaagde dag!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant