Koos
Koos Foto: Maas Driehoek
COLUMN

‘Stop met de labbekakkerige en halfslachtige aanpak nieuwbouw’

Column 428 keer gelezen

Trots vertelden kennissen van ons dat ze een nieuw huis hadden gekocht. Nou ja, huis, een appartement van nog geen honderd vierkante meter. En ze moesten er 360.000 euro voor neertellen. Slechts de keuken behoefde nog een kleine aanpassing.

Holy shit, dacht ik, dat is veel geld voor die paar vierkante meter. Maar al snel kwam ik bij zinnen, zonder de gebruikelijke sterke verhalen op verjaardagsfeestjes kwam ik tot de conclusie dat 4 mille per vierkante meter in het post-corona Land van Cuijk heel normaal is geworden. In Noord-Limburg een tikkie goedkoper, maar ook daar rijzen de prijzen de pan uit.

Jouw eerste argument dat dit in het hele land aan de hand is, valt niet te ontkrachten. Maar het heeft natuurlijk ook te maken met het enorme tekort. Daar mogen we onze gemeentebestuurders gerust op aanspreken. Bij de verkiezingen, bij die recent in Gennep net zo goed als bij de verkiezingen in november in het Land van Cuijk, beloofden alle politieke partijen de handen uit de mouwen te steken. Ik geloof er niks van.

Trots verhalen de bestuurders over de huidige nieuwbouwprojecten. Die zijn echt niet zo spectaculair als ze wel zouden moeten zijn en bovendien nog allemaal het werk van vorige bestuurders. Maar waar zie ik het gevoel van urgentie vertaald in nieuwe stapels stenen? Waar hebben we gehoord dat nu met slimme oplossingen, creatief denken en de randjes van de wetgeving opzoekend, aan nieuwe plannen wordt gewerkt? En waar bestuurders wat labbekakkerig en halfslachtig aan nieuwe plannen werken – en vooral eindeloos overleggen – is ook een feit dat ze door de eigen provinciale en landelijke overheid worden beperkt. Regeltjes, Europese aanbesteding, stikstofgedoe, inspraakprocedures, om gek van te worden.

Dames en heren, het is tijd voor een nieuwe aanpak, vluchten in praten, overleggen, vergaderen, kan en mag niet meer. Het antwoord “we zijn er hard mee bezig” is niet meer geloofwaardig. Voor het geval u het niet weet: er is een noodsituatie. Ik breng een fles wijn naar de wethouder die nu snel met een oplossing komt die duidelijk een stap verder gaat dan het gebruikelijke.

Dat jullie het klaar krijgen om nu snel die 4 mille per vierkante meter naar beneden te brengen, geloof ik ook niet. Maar met het stoppen van het prijsopdrijvend effect door het gehannes met nieuwbouwprojecten, zijn de (jonge) woningzoekenden jullie al heel dankbaar.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant