Koos
Koos Foto: Maas Driehoek
COLUMN

‘Kent u het verhaal van de strandjes? Die komen er niet’

Column 530 keer gelezen

Het waren zulke leuke ideeën, romantisch zelfs. En nog wel door politici bedacht. Althans door hen naar voren gebracht. Misschien of waarschijnlijk door anderen bedacht, maar een goed idee mag gestolen zijn. Er zouden op de tientallen kilometers lange oever van de Maas in de voormalige gemeente Boxmeer strandjes komen. Kleine plekjes, soms verstopt achter het struikgewas, soms met parkeerplaats en andere voorzieningen erbij.

En tuurlijk zouden alras enkelingen spontaan een naaktstrandje creëren, iedereen zou ervan weten, maar niemand zou het erover hebben en de ruimdenkende burgemeester zou het niet in zijn hoofd halen om er de politie op af te sturen. De naaktstrandjes zouden populair zijn bij je-kent-ze-wel-van-die-hippie-types. Maar helaas, ook met zulke ideeën gaat het als met de hippies zelf, inmiddels achter de rollator sukkelend of kniesorend achter de geraniums. De lol is er wel een beetje af. Het is als met voornemens van nieuwjaar, het gaat zoals met de plannen die je mijmerend op een zonovergoten strand maakt maar verdwijnen op de eerste de beste herfstdag. De naaktstrandjes zijn niet ontstaan en zullen er ook nooit komen. Het hele idee van de strandjes is van tafel, zo laat de gemeente weten.

Was het geen leuk idee dan? Is er geen geld voor? Zijn er stapels bezwaarschriften binnengekomen? Niets van dat alles. Rijkswaterstaat en andere almachtige rijkjes binnen ons rijk zien het niet zitten. Te gevaarlijk. En Rijkswaterstaat is bang voor schade aan dieren en planten.

Zo gaat dat met mooie ideeën en plannen. Vorige week had ik het over de woningbouw. Daar gebeurt hetzelfde. Het is niet dat de politici niet willen, maar er is altijd wel wat. Die beloofde woningbouw komt er met mate, overal is wel wat. Het enige wat overblijft van het plan voor de vele strandjes is een aanpassing van een plekje bij de jachthaven in Beugen. Dat gebeurt overigens pas in 2024. Waarom dan pas? Procedures, plannen bespreken en nog eens bespreken en iedereen mee laten praten?

Van al die strandjes langs de Maas blijft slechts een strookje in Beugen over. Soms lijken we kleuters. Die fantaseren ook. Maar houden wel langer vol om hun zin te krijgen. Moeten wij ook gaan jengelen? Of slechts blijven dromen over romantische ideetjes en het daarbij laten?

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant