De 'Parkboerderij', het nieuwste pareltje binnen Avonturenpark Oploo.
De 'Parkboerderij', het nieuwste pareltje binnen Avonturenpark Oploo. Foto: fotojac

Opening van de prachtige Parkboerderij, de parel van Oploo

Algemeen 2.202 keer gelezen

OPLOO | In Avonturenpark Oploo is een spiksplinternieuwe ‘Parkboerderij’ herrezen, speciaal voor evenementen en catering. Ook biedt het backstage-mogelijkheden voor de artiesten die in het bijzondere openluchttheater “De Speultuin” optreden. De parkboerderij, volledig gebouwd door vrijwilligers en gefinancierd door donaties en subsidies, wordt zaterdag 23 april officieel geopend door burgemeester Wim Hillenaar. Op zondag 24 april wordt het theaterseizoen afgetrapt met de Uitmarkt. 

Door Mans Pere

Al sinds 2007 is de Oploose Graancirkel in ontwikkeling. Niet alleen met als doel om het kerkdorp meer op de kaart te zetten, maar vooral ook omdat het een bijzondere verbinding creëert tussen de inwoners van Oploo onderling. Het begon als een initiatief om meer spelt te verbouwen, zodat de molens waar Oploo zo om bekend stond, meer te laten draaien. Een logisch vervolg op dit plan was het bakken van eigen brood, uniek voor Oploo. Zo ontstond het idee om een eigen bakkersoven te bouwen. Hoewel die oven nu pas in aanbouw is, zijn er in de afgelopen vijftien jaar al wel talloze andere bijzondere bouwsels bijgekomen, van waterspeelplaats voor de kinderen, tot een hooischuur en een uitgebreide uiteenzetting van alle graansoorten die in Oploo werden verbouwd. 


Het openluchttheater biedt een unieke en bijzondere sfeer. 

Nationale namen
In de loop van 2010 kwam oud-burgemeester Jos Verbeeten met de vraag of een openluchttheater niet mooi zou passen in het Avonturenpark. Bij gelegenheid van zijn afscheid als burgemeester van de gemeente Sint Anthonis had hij van de Gemeenteraad een mooi bedrag ontvangen dat hij moest besteden aan een openluchttheater. “Het idee werd direct omarmd” vertelt Toon Wientjes, samen met Tiny Hendriks één van de voornaamste kartrekkers van het Oploose avonturenpark. “Dus uiteindelijk kwam hier dit openluchttheater. In het begin was dat allemaal nog vrij provisorisch. Artiesten moesten omkleden in een oude caravan.” Maar het prachtige theater wist wel een aantal, grote, nationale namen te trekken. Robert Verhofstad, lid van de theatercommissie: “Cabaretier Mark van de Veerdonk kwam hier toen een keer optreden. Hij maakte, gekscherend, een lijstje met wat er hier allemaal mis was en anders moest. Maar ook Joris Linssen en Rob Schepers traden al op in ons theater”

Ontwerp
Alle opmerkingen van Mark, en nog veel meer, zijn vervolgens meegenomen in het ontwerp van de nieuwe parkboerderij. Het gebouw moest ruimte bieden voor opslag, over keuken- en toiletfaciliteiten beschikken, artiesten de kans geven zich terug te trekken, én ook nog eens groot genoeg zijn om mensen te ontvangen. Volledig opgebouwd door vrijwilligers, en bestaande uit gedoneerde gelden en materialen, is de prachtige parkboerderij in de coronaperiode opgeleverd.

Nu kunnen we mooi laten zien wat we allemaal verbeterd hebben

Benieuwd naar de reacties
“En nu willen we de Parkboerderij officieel openen” vertelt Toon trots. “Zaterdag 23 april komt burgemeester Wim Hillenaar langs om het lint door te knippen. De dag erna organiseren we een heuse Uitmarkt en iedereen is welkom om te komen kijken en genieten!. Dan komen allerlei artiesten, voornamelijk uit Oploo, hier optreden. Maar ook voor de kinderen is er genoeg vertier. Het wordt een soort marathonpodium met aan één stuk door muziek, dans en theater.” Om 13:00 uur gaat de hele happening die zondag 24 april van start, om tot 19:00 uur door te gaan. Onder andere het St Matthiasgilde, Slagwerkgroep Excelsior, Doekmaroploo en The Hoofs staan op het programma. Robert: “Maar ook Mark van de Veerdonk verzorgt een optreden. Nu kunnen we mooi laten zien wat we allemaal verbeterd hebben. We zijn heel benieuwd naar zijn reactie!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant