Woonwagenpark De Mergen in Mill is prachtig geworden. (Foto: Rudolf van Gemert)
Woonwagenpark De Mergen in Mill is prachtig geworden. (Foto: Rudolf van Gemert)

‘We voelen ons thuis op het woonwagenpark’

Algemeen 3.042 keer gelezen

MILL | Op 21 januari werden de bewoners van vijf nieuwe woonwagens verblijd met de sleuteloverdracht voor hun nieuwe thuis. Het had wat voeten in de aarde, maar de heringerichte woonwagenlocatie aan de Mergen in Mill is opgeleverd en alle woonwagens zijn verhuurd. Er zijn nu zes riante woonwagens op het terrein en dat geeft veel gezelligheid. 

Door Rudolf van Gemert  

Diana Maquiné staat al 25 jaar op dezelfde plek, zij bewoont de zesde woonwagen. “Men wilde hier koopwoningen bouwen, maar dat is gelukkig toch anders uitgevallen. Ik heb een lange weg bewandeld voor het behoud van deze woonwagenlocatie. Ik kon het niet accepteren en zou moeten verkassen. Van de vroegere bewoners was iedereen vertrokken en alleen ik bleef vechten voor behoud. Ik heb veel gesprekken gevoerd met instanties en onze burgemeester. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Raad van State, waarvan ik gelijk kreeg.” Maar dat gelijk kwam ook met negatieve gevolgen. “Vele jaren woonde ik in een gehuurde woonwagen, waar veel lekkage en schimmel was. Dit heb ik toen in de publiciteit gebracht om het hopelijk te verhelpen. Gelukkig heb ik een nieuwe woonwagen gekregen, maar ik heb wel veel blijvende problemen opgelopen door jarenlange stress en blijvende longschade. De nieuwe wagens zijn modern: ze hebben zonnepanelen, die veel worden gepromoot. Deze zou ik ook graag op mijn woonwagen hebben. Dat komt zeker goed. Ik ben erg blij met onze nieuwe situatie, waarbij bekende gezichten weer terug zijn gekomen.” 

Er zijn 12 bewoners gekomen in vijf nieuwe woonwagens. Van anderhalf jaar oud tot 65 jaar. Jan Netten weet er alles van. “Wij behoren allemaal tot de familie Netten, de grootste familie verspreid in Nederland met woonwagens. Met mijn vader, dochter en kleinkind in de buurt voel ik me geweldig. Je moet wel aan alle eisen betreffende afkomst in generaties voldoen om hier te mogen wonen. Ik ben van een gewoon huis toch weer teruggegaan naar de woonwagen en dat voelt geweldig. Onze familie zit al generaties in woonwagens. Wij voelen ons hier thuis. We hebben het allemaal goed naar de zin met de zes woonwagens. Een uitstekend huis en een goede sfeer, ook met de buurt, is super. Ik wil hier graag oud worden.” 

Jan wil ook graag het stigma op woonwagenbewoners tegenspreken. Wij zijn vergelijkbaar met huislocaties en werken ook voor de kost. Schoenen uit in de woonwagen is standaard, netheid vinden we belangrijk. De deur staat altijd open en natuurlijk staat een kopje koffie altijd klaar.” Diana is blij dat ze haar nieuwe buren op dit moment in het jaar heeft gekregen. “De lente is begonnen en we kunnen vooruit kijken naar een prachtige eerste zomer samen.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant