Secretaris Marcel Spanjersberg en voorzitter Jos Claassen van Vianen Vooruit. 'Jubileum gaat een mooi feestje worden.'
Secretaris Marcel Spanjersberg en voorzitter Jos Claassen van Vianen Vooruit. 'Jubileum gaat een mooi feestje worden.' Foto: Kliksport

Vianen Vooruit bijna 90 jaar oud: ‘En nog steeds springlevend!’

Voetbal 1.225 keer gelezen

VIANEN | Vianen Vooruit maakt zich op voor het 90-jarig jubileum. Een dubbele feestavond, tentoonstelling en allerlei activiteiten staan gepland voor vrijdag 17 en zaterdag 18 juni. “Negentig jaar oud, maar springlevend. We zijn een vitale club, met veel seniorenteams en een grote groep vrijwilligers. Het dorp Vianen leeft ook enorm met onze vereniging mee”, vertelt voorzitter Jos Claassen.

Door Martijn Schwillens

Wie een glimp van de lange geschiedenis van Vianen Vooruit wil opvangen, hoeft alleen maar in de lucht te kijken in de kantine van het sportpark aan de Koebaksestraat. Elke lampenkap bevat aan de binnenkant oude foto’s. Van (oud-)vrijwilligers, bestuursleden, (ex-)spelers en andere clubprominenten. “Het bestuur van Venhorst was hier laatst en die zeiden meteen: ‘Dat is ook iets voor ons’.” 

Voorbeeldclub
Vianen Vooruit is dan ook in veel opzichten een voorbeeldclub. Zo speelt het vaandelteam uit het amper 1.200 zielen tellende dorp alweer voor het vierde jaar op rij in de tweede klasse. “Voetbal leeft enorm in ons dorp. We hebben 460 leden en heel veel betrokken vrijwilligers. Afgelopen vrijdag waren er meer dan 90 vrijwilligers op onze vrijwilligersavond. Op zondag is het een drukte van jewelste in de kantine en langs de lijn, maar we betalen hier geen cent aan spelers. De dames, het G-team of ons vijfde elftal zijn ons net zo dierbaar als het eerste”, benadrukt Claassen. Clubsecretaris Marcel Spanjersberg vult aan: “Als bestuur bewaken we ook onze clubcultuur. We hebben afgevaardigden uit de meeste elftallen in het bestuur en jongens en meiden van eigenlijk alle leeftijden hebben zitting in onze commissies.”

‘De dames, het G-team of ons vijfde elftal zijn ons net zo dierbaar als het eerste’

Feestprogramma
Zo ook in de jubileumcommissie, die een uitgebreid feestprogramma heeft samengesteld voor het weekend van 17 en 18 juni. “Die komen ook uit alle gelederen. Op die manier wordt het jubileum gedragen door alle leden en krijg je ook een programma met voor ieder wat wils”, weet Spanjersberg. Zo start het jubileum met een tentoonstelling over de geschiedenis van de in 1932 opgerichte vereniging. Zowel op vrijdag als zaterdag is er een feestavond. Op vrijdag is er een wedstrijd tussen (oud)spelers van Vianen Vooruit en HBV, met wie de club inmiddels samenwerkt met de jeugd, plus de receptie. “En op zaterdag zijn er allerlei activiteiten voor de jeugd, met aansluitend een diner voor sponsors en opnieuw een feestavond, waar ook alle oud-leden welkom zijn”, zegt Spanjersberg. Claassen aanvullend: “Dat feest is tegelijk een reünie, waarbij we hopen dat veel oud-leden die nu elders wonen of niet meer elke week langs de kant staan naar Vianen komen om verhalen over vroeger te delen. Dat is toch waar een jubileum voor bedoeld is: proosten op het nu en kletsen over vroeger!”

‘Best goed in feestjes’
“In Vianen zijn we best goed in feestjes”, vervolgt Claassen. “Toen ik begon als voorzitter speelden we nog in de zesde klasse. Sindsdien zijn we vier keer gepromoveerd, met als hoogtepunt de promotie naar de tweede klasse in blessuretijd in Haps. Als we onverhoopt eens degraderen, is er geen man overboord.”
Hij lacht en zegt tot slot: “Maar liever niet dit seizoen, want een jubileum met degradatie zou toch een kleine domper zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant