Koos
Koos Foto: Maas Driehoek
column

‘Even serieus: van wie is de Maasbrug Oeffelt-Gennep eigenlijk?’

Column 592 keer gelezen

Helaas, het is er niet van gekomen. Het CDA kondigde ferm aan vragen aan de minister te gaan stellen over het verbreden van het fietspad op de Maasbrug Gennep-Oeffelt. Die vragen zijn niet gesteld.

Want als je vraagt om de boel op orde te maken, dan moet je wel weten van wie dat boeltje daadwerkelijk is. En daar zit ‘m hier nog even de kneep. De minister meent dat het fietspad van de provincies Noord-Brabant en Limburg is. In dat geval moeten de provincies de portemonnee trekken. Dit zijn zaken waar wij gewone stervelingen geen weet van hebben. Als wij twijfelen over onze eigendommen, plegen we even een belletje naar het kadaster en die helpt ons haarfijn uit de droom. Wie heeft even tijd om aan betrokkenen het telefoonnummer van het kadaster door te geven?

Volgend jaar gaat Rijkswaterstaat een stukje van de weg naar de brug aan Oeffeltse zijde op palen zetten zodat het water in geval van hoge nood er beter onderdoor kan stromen. De Gennepse wethouder Janine van Hulsteijn dacht in al haar eenvoud dat ze die klus mooi zouden kunnen combineren met het verbreden van het fietspad op die brug. Mooi plan, goed bedacht, maar in de praktijk van Rijkswaterstaat werkt dat toch even anders. Niet dat ze te beroerd zijn, helemaal niet, ze willen er ook wel eens over gaan nadenken om het belabberde en dus gevaarlijke fietspad aan te pakken. Maar in hun planning staat dat ze dat willen meenemen in het eerstvolgende groot onderhoud. En dat staat gepland over 30 jaar. Ik zeg: dertig jaar.

Niet iedereen is het erover eens dat dat fietspad niet deugt. Echter, ik heb de indruk dat degenen die het een prima fietspad vinden niet behoren tot de drieduizend die er dagelijks overheen gaan. Het is smal, hobbelig en bij de entree aan weerszijden doe je er goed aan je stuur goed vast te houden.

De provincies Brabant en Limburg hebben al geld gereserveerd voor verbetering van het pad. Ze vinden wel dat Rijkswaterstaat ook een-derde van de geschatte dikke vijf miljoen moet meebetalen. Als Rijkswaterstaat dat niet wil, waarom willen ze er dan over 30 jaar bij het groot onderhoud misschien wel geld aan uitgeven?

Volgens mij zijn er toch nog wel vragen die aan de minister gesteld kunnen worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant