Sloop van de oude boerderij midden in Sambeek. In de bodem van het perceel zijn verrassende vondsten gedaan.
Sloop van de oude boerderij midden in Sambeek. In de bodem van het perceel zijn verrassende vondsten gedaan. Foto: Gerard Everink, Sambeeks Heem

Sambeeks Heem start op 5 mei met ‘Kleine Lezingen’

Kunst en cultuur 500 keer gelezen

SAMBEEK | De komende tijd wil Sambeeks Heem op gezette tijden zogeheten Kleine Lezingen gaan organiseren. Deze lezingen, die nooit langer duren dan een uur, vinden plaats in de heemkamer in het voormalige Catharinaklooster aan de Torenstraat. De eerste lezing wordt gehouden op donderdag 5 mei (Bevrijdingsdag).

Om aan de start een feestelijk tintje te geven is deze eerste Kleine Lezing wat groter en feestelijker van opzet dan die daarna zullen volgen. Om iedereen op 5 mei de gelegenheid te geven aanwezig te zijn, wordt de lezing door Gerard Everink over de gesloopte boerderij van Van der Voordt en de opgravingen die er hebben plaatsgevonden op drie tijdstippen gegeven: om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. 

Bodemvondsten
Een groot aantal bodemvondsten zal worden geëxposeerd. De vorig jaar afgebroken boerderij stond bij de plek waar Sambeek is ontstaan, namelijk op de kruising Grotestraat (vroeger Romeinse weg)-Zandsteeg-Maasstraat. Logisch dus dat er veel bijzondere vondsten zijn gedaan, zoals enkele boomstam-waterputten van meer dan duizend jaar oud. Ook het vlakbij gelegen grafkeldertje van Rosalie is op 5 mei geopend. René Klaassen zal een toelichting geven over de bijzondere geschiedenis van dit keldertje, dat in 1842 gebouwd is voor de aan tbc gestorven jonge kunstenares Anna Rosalia Ries. Het Sambeekse gilde is eveneens van de partij. Dat viert in juni op grootse wijze het 600-jarig bestaan. Het gilde exposeert bijzondere objecten uit zijn lange historie. Iedereen, jong en oud, is van harte welkom op 5 mei in het Catharinaklooster te Sambeek.
Kijk voor meer informatie op www.sambeeksheem.nl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant