Afbeelding

Cuijkse raad stemt in met Centrumvisie

Politiek 35 keer gelezen
CUIJK - De gemeenteraad van Cuijk heeft gisteravond unaniem ingestemd met de nieuwe Centrumvisie 'Hart van Ontmoetingen' voor het Cuijkse centrum. Na een bijna anderhalf uur durend debat waren vier amendementen nodig om VVD, D66, PLC en SP over de streep te trekken. CDA, ABC en PvdA schaarden zich al direct achter de plannen van centrumwethouder Jos Nielen.

[image=297045]

De nieuwe Centrumvisie heeft als doel om van het (koop)centrum van Cuijk een zogeheten 'compact centrum' te maken. De economische crisis en een groei in het aantal internetaankopen zorgen er overal in het land voor dat koopcentra 'compacter worden ingericht'. Die landelijke tendens gaat volgens Nielen niet aan Cuijk voorbij en dus werden eind 2014 plannen gepresenteerd waarbij de winkels zich in de toekomst moeten centreren binnen de cirkel Grotestraat-Korte Molenstraat-Zwaanstraat-Maasburg. In de centrumvisie wordt prioriteit gegeven aan de Grotestraat, het Louis Jansenplein en Zwaanplein, dat een zogeheten 'publiekstrekker' moet krijgen. Ook moet aan de oostkant van het centrum de koppeling met de Maaskade en cultuurstraat gemaakt worden.

Amendementen
Een raadsmeerderheid (9-8) ging akkoord met een amendement van VVD en D66 om de Molenstraat niet te begrenzen qua winkelstraat. Daarnaast wordt het mogelijk om in die straat een winkel om te turnen in een woonhuis. Ook een amendement van VVD en SP om in de toekomst woningen of detailhandel te realiseren op de leegstaande plek waar vroeger de Jan Linders-supermarkt stond, kon rekenen op een 9-8 meederheid.
In de Centrumvisie wordt verder gesteld dat een supermarkt moet komen op het Zwaanplein 'als publiekstrekker'. VVD en D66 kregen echter de handen op elkaar om eerst onderzoek te doen naar een alternatief voor een supermarkt. "Bijvoorbeeld een Mediamarkt of een andere partij die veel mensen naar het Cuijkse centrum kan trekken", aldus VVD-raadslid Rob Gertzen.
Nagenoeg de voltallige raad (uitgezonderd SP) stemde in met een amendement van D66 en PvdA om op gezette tijden de Grotestraat af te sluiten voor autoverkeer. Het gaat in eerste instantie om afsluiting op vrijdagavond (koopavond), zaterdagmiddag en koopzondagen.

Meer over de Cuijkse centrumvisie 'Hart van Ontmoetingen' in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 24 maart.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant