Koos
Koos Foto: Maas Driehoek
COLUMN

‘Het afscheid van Swiebertje valt menigeen nog zwaar op de maag’

Column 691 keer gelezen

Dat was verdomme wel even wennen toen in 1995 de gemeente Oeffelt ophield te bestaan. Wat werd het toen toch allemaal ingewikkeld. Je was gewend om de wethouder even te bellen en om aan zijn keukentafel (als je het tenminste goed kon vinden met hem en zijn familie) de bouwvergunning te regelen. Maar toen moest je ineens naar een vreemd gemeentehuis en praten met een ambtenaar die je niet persoonlijk kende, laat staan dat je wist van wie het er eentje was.

Het was het afscheid van Swiebertje en Bromsnor. Even voor de jonge lezer: Swiebertje was een razend populaire tv-serie met in de hoofdrol een zwerver die het goed kon vinden met de huishoudster van de burgemeester en het altijd aan de stok had met de politie (veldwachter) in de persoon van Bromsnor. Een wereld van ons kent ons, niks officieels.

Kortom, het was toen in 1995 de schok van de schaalvergroting. En nu maken we er weer eentje mee. De een noemt het gemoedelijkheid, de ander heeft het over bekrompenheid waar we afscheid van nemen. De gemeente is niet meer dik tienduizend maar negentig duizend inwoners groot.

Die schaalvergroting brengt veranderingen met zich mee. De laatste dagen viel het me op verschillende manieren op dat mensen daar meer moeite mee hebben dan ik zou verwachten. Veel boosheid ook. Ambtenaren die klagen dat ze niet meer betrokken worden bij zaken waar ze zich altijd mee hebben bemoeid. Familieleden die klagen dat de burgemeester niet op een bijzonder bruiloftsfeest kan komen, althans niet op het gewenste tijdstip. En de koninklijk onderscheiden mensen die hun jaarlijkse borrel op koningsdag moesten missen. Er zijn 900 (nog in leven zijnde) gedecoreerden in de gemeente Land van Cuijk. Tja, dat wordt lastig voor de burgemeester om die telkenjare en persoonlijk nog eens over de bol te aaien.

Als dat de betekenis is van het groter worden van de afstand tussen burger en overheid, dan kan ik er wel mee leven. Ernstiger is het dat de digitale wereld van die nieuwe gemeente niet op orde is. Vergunningen blijven liggen, uitkeringen deugen niet en ik krijg een brief dat ze niet meer kunnen nagaan of ze me al bericht hebben dat de grafrechten waarvoor ik ooit heb betaald, binnenkort aflopen.

Onze nieuwe wereld is ook voor de ambtenaren nog even wennen.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant