Anne, Heleen en Dieke Robesin voelen zich helemaal thuis in Villa Zus. "Het is zo mooi dat deze droom werkelijkheid is geworden."
Anne, Heleen en Dieke Robesin voelen zich helemaal thuis in Villa Zus. "Het is zo mooi dat deze droom werkelijkheid is geworden." (Foto: )

Villa Zus is geen instelling, maar een kleinschalig thuis vol liefde

  •   keer gelezen

HEIJEN | Het geluid van hameren en boren galmt nu nog door het oude schoolgebouw aan de Kasteelstraat in Heijen. Maar komende zomer maken de klusgeluiden plaats voor rust en gezelligheid, voor een vrij en veilig thuis. De zusjes Anne en Dieke Robesin creëren hier ‘Villa Zus’, een kleinschalige wooneenheid voor mensen met een verstandelijke beperking. En de eerste bewoners hebben zich al aangemeld. 

Door Mans Pere

“Nou, dan heb je de opleiding afgerond en ga je werken. Wij kwamen allebei terecht in van die gigantische zorgorganisaties.” De praatgrage Anne vertelt dat ze bij deze zorginstellingen ontzettend veel geleerd heeft over hoe de zorg in de praktijk werkt. Geen vervelend woord vliegt over de tafel. “Maar het past niet zo bij ons,” vult Dieke aan, die bij een vergelijkbare organisatie haar eerste stappen zette. “Wij weten namelijk ook hoe het aan de andere kant is. Hoe het als hulpbehoevende voelt om bij zo’n organisatie aan te kloppen.”

“Wij zijn opgegroeid met een zusje met het syndroom van down. Ze heet Heleen.” vervolgt Anne. “We weten dus precies waar zij, en wij als gezin, mee te maken hebben.” Voorbeelden die worden genoemd zijn de steeds wisselende gezichten die komen helpen, en het onuitputtelijke papierwerk. Dit past niet goed bij Heleen, en haar zussen. Enkele jaren geleden, terwijl het kerstdiner op tafel stond, vroegen Anne en Dieke zich hardop af: “Waarom doen we het niet zelf?”

Op aanvraag
Het idee voor een kleinschalig en liefdevol wooninitiatief sudderde een tijdje door, en door, en door. Dieke kijkt om zich heen, naar de kenmerkende details van het oude schoolpand. “Toen zagen we dit ineens op Funda verschijnen. De prijs was ‘op aanvraag’. Nou, ik durfde bijna niet te bellen, zo hoog dacht ik dat het boven ons budget zou vallen.” Maar daar zat iets anders achter. De eigenaresse van die pand gebruikte het als atelier. Dieke: “De prijs was ‘Op aanvraag’ omdat ze gewoon wilde weten wat voor mensen er in zouden komen, en met wat voor doel dit gebouw zou worden gebruikt.”
Het echte werk moest toen nog komen. Het opstellen van een bedrijfsplan, het omgooien van het bestemmingsplan en het verkrijgen van de juiste licenties, de papieren rompslomp leek welhaast eindeloos. Daarnaast moest ook het gebouw zelf een flinke update krijgen. “Gelukkig is papa ontzettend handig. Samen met hem en mama krijgen we het wel voor elkaar,” prijst Anne. Ze is nog steeds dankbaar voor het feit dat haar ouders hun Boxmeerse woning verkocht om hier in Heijen in te trekken. “Zonder onze ouders hadden we dit niet kunnen doen!”

Gezellig en sfeervol
Het resultaat? “We willen hier écht een thuis creëren. Een liefdevolle omgeving waar de bewoners zich veiligheid en op hun gemak voelen. Villa Zus wordt géén instelling. Villa Zus wordt een groot, gezellig en, toevallig samengesteld, gezin.” Zodoende ademt alles nu al sfeer uit. Zo is de kamer van Heleen al knus en gezellig ingericht, helemaal naar haar smaak. Niet alleen is die ruimte op en top Heleen, het is ook datgene wat Villa Zus uitstraalt: huiselijkheid!

Zichzelf zijn
Binnenkort is iedereen hier uitgehamerd en uitgezaagd, en zijn ook de andere zeven ruime woonunits klaar voor gebruik. Dan kan het speciale gezin van dit huis een warm thuis maken. Een thuis waarin de benodigde hulp altijd dichtbij is, en altijd wordt uitgevoerd door een bekend gezicht. Een thuis waar het gezellig en veilig is, waar iedereen zichzelf kan zijn. Waar iedereen woont als broer en zus. Dát is Villa Zus.

Klinkt Villa Zus als een perfecte woonplek voor jou? Er zijn nog enkele kamers te vergeven. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar info@villazus.nl

Meer berichten