Rob van Maasakkers (links) is trots op de naam Kroondomeinhoeve De Vloedt, ook Toon Willems vindt het prachtig. (Foto Rudolf van Gemert)
Rob van Maasakkers (links) is trots op de naam Kroondomeinhoeve De Vloedt, ook Toon Willems vindt het prachtig. (Foto Rudolf van Gemert) (Foto: )

‘Ouderwets wordt weer nieuwerwets’

  •   keer gelezen

MILL | Rob van Maasakkers woont nu bijna vijf jaar aan de Vloetsestraat in Mill. “Dit huis uit 1941 wil ik terugbrengen naar de oude staat uit vroeger tijden. Ik krijg hulp van Toon Willems, een man met grote expertise en kennis van de geschiedenis van Mill. Hij is ook geboren in ons aangrenzende huis.” 

Door Rudolf van Gemert

Bij binnenkomst galmt ouderwetse muziek uit een oude mono Grundig radio. Een bijbehorend kopje koffie met gemalen bonen uit de DE koffiemolen ontbreekt niet. Rob: “Mijn missie is dit huis terugbrengen naar oude tijden. Mijn huis heeft alvast de prachtige naam Kroondomeinhoeve De Vloedt gekregen.”

Toon Willems legt de achtergrond uit. “De Vloetsestraat dankt hieraan haar naam. Op 5 mei 1683 laat Jan Derck van de Vloedt in Mill een kind dopen en zich onwetend inschrijven als iemand die waarschijnlijk pachter was of werkte op De Vloedt. Als je pachter op de kroondomeinhoeve wilde worden, moest je ‘kruiwagens’ hebben. Uiteindelijk ontstonden veel familiebetrekkingen. De geschiedenis van Mill is mijn grote passie en blijf elke dag hiermee bezig.” 

Rob, in zijn dagelijks leven buschauffeur, is een echte speurder. “Ik geef mezelf de vrije loop tot in details voor alles. Mijn ouders hebben in hun verkeringstijd op de 50 jaar oude bank van opa en oma gezeten die nu hier staat, dat vind ik prachtig. Ouderwets wordt weer nieuwerwets. Ik haal veel plezier uit speuren op Marktplaats en bij rommelmarkten, en soms tref ik leuke dingen aan bij oudere mensen. Meer oude spullen zijn altijd welkom. De kroonluchters van opa en oma, een oude wandtelefoon, een deurbel: allemaal hebben ze herinneringen. De keuken is al bijna zoals ik het graag zie. Een ouderwets fornuis, pannen, fluitketel, lichtschakelaars, schilderijtjes en nog veel meer. Natuurlijk mag de bekende koffiemolen van Douwe Egberts die ik dagelijks gebruik niet ontbreken. Zelfs op het toilet ben ik in de weer geweest. Een ouderwetse toiletpot en een waterreservoir met trekketting om door te spoelen voelt prettig. Veel tegeltjes met wc-spreuken maken het compleet. Een bidbank waarvan monseigneur Bluyssen tot 1985 gebruik heeft gemaakt is heel bijzonder.” 

Niet alleen binnen, maar ook buiten is Rob actief. “Ik kom oorspronkelijk van een boerderij, maar ik kon geen dieren meenemen. Toch staan er nu twee varkens in mijn tuin. Buiten mijn huis sleutel ik graag aan oude voertuigen zoals auto’s, scooters en motoren. Natuurlijk rij ik naar mijn werk in een klassieker, oude oranje Fiat 600. Maar binnenshuis ben ik het liefst creatief bezig. Dit huis past perfect bij mij.”

Meer berichten