Major Edwin 'Ted' Hunt was aanwezig als eregast bij de onthulling van het monument 'Lambrechtsen Bridge' (Foto: Ten Haaf Fotografie).
Major Edwin 'Ted' Hunt was aanwezig als eregast bij de onthulling van het monument 'Lambrechtsen Bridge' (Foto: Ten Haaf Fotografie). (Foto: )

Major Edwin Hunt (102) eregast bij onthulling monument ‘Lambrechtsen Bridge’

  •   keer gelezen

OEFFELT / GENNEP | Het was zeer ingenieus: de ‘Lambrechtsen Bridge’, waarmee de geallieerden in februari 1945 over de Maas kon trekken richting Duitsland. Dit drijvende bouwwerk tussen Oeffelt en Gennep speelde een sleutelrol in het Rijnlandoffensief, één van de belangrijkste operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp kwam uit de koker van Major Edwin Hunt MVO en reserve luitenant ir. Constant Lambrechtsen. Nu, ruim 77 jaar later, zijn twee identieke monumenten onthuld aan zowel de Oeffeltse als de Gennepse zijde van de Maas, om zo stil te staan bij de ‘Lambrechtsen Bridge.’ De inmiddels 102 jaar oude Major Edwin ‘Ted’ Hunt was aanwezig als eregast. 

Welcome to Oeffelt, after all these years,” klinkt het door de microfoon tijdens de openingsspeech. Hunt is zichtbaar onder de indruk. De onthulling van de twee monumenten is voor de geniale veteraan een bijzonder moment. Enthousiast trekt hij het zeil van het eerste monument, aan de Oeffeltse Maasoever. Een zwevend ‘baileypaneel’ komt tevoorschijn, een eerbetoon aan de 1222 meter en 1126 ton zware drijvende baileybrug, ontworpen door de Britse sapper. “Wonderful!” is zijn reactie. “It’s really wonderful!


Hunt is onder de indruk van de reeds onthulde plaquette. - Foto: Ten Haaf Fotografie

Vervolgens trekt de veteraan ook het doek van de bijbehorende plaquette, die naast het monument prijkt. De lessenaar biedt voorbijgangers de mogelijkheid om meer te leren over Hunt, Lambrechtsen en de bijzondere baileybrug.

‘That’s good’
Aan de overkant wacht eenzelfde onthulling. Om daar te komen stapt Hunt in een militair voertuig uit die tijd, die vervolgens op spectaculaire wijze per vlot naar de overkant wordt vervoerd. Maar voor het zover is ontvangt Hunt nog een dieprode roos, als teken van waardering, én een borreltje. “We drinken er altijd eentje op het welzijn van onze eenheden”, vertelt een vertegenwoordiger van Defensie, terwijl hij het glas heft. “Is it alcoholic,” vraagt Hunt. Hij krijgt instemmend antwoord. “That’s good!” is zijn reactie, waarna hij een slok neemt. Met 102 lentes is Hunt nog steeds even scherp als dat hij altijd al was.


In een oude Jeep wordt Hunt vervoerd naar de overkant van de Maas. - Foto: Ten Haaf Fotografie

Lambrechtsen Bridge
Deze twee boven de oevers van Oeffelt en Gennep zwevende Bailey segmenten zijn een eerbetoon voor de 1222 meter (1126 ton zware)drijvende Baileybrug die de Engelse sapper Major Edwin Hunt MVO en de Nederlandse reserve luitenant ir. Constant Lambrechtsen vanRitthem planden en ontwierpen, en welke tussen 12 en 20 februari 1945 door 7 Army Troops Engineers van het Britse Second Army werdgebouwd. Dit meesterwerk was met zijn verbluffende lengte de langste, drijvende Baileybrug van WOII. “Have no fear, the sappers are here!”

Meer berichten