Een drukbezochte en geslaagde middag voor alle aanwezigen.
Een drukbezochte en geslaagde middag voor alle aanwezigen. ( Foto: Dorry Smeets)

Beroepenfeest Land van Cuijk Maasduinen On Stage daverend succes!

  •   keer gelezen

CUIJK | In een feestelijke sfeer werden vorige week dinsdag bij evenementenlocatie Inspyrium in Cuijk flink wat zaken gedaan. Ruim 800 vmbo-leerlingen van het Elzendaalcollege, Metameer, het Merletcollege en Visio Grave uit de gemeenten Land van Cuijk en Gennep werden in verbinding gebracht met zo’n 350 beroepsbeoefenaars. Zij maakten er matches met wellicht hun toekomstige werkgevers.

Tekst en foto’s: Dorry Smeets

Het was niet alleen maar een drukte van belang bij Inspyrium: de naam ‘Beroepenfeest’ deed zijn naam alle eer aan. Tweede- en derdejaars vmbo-leerlingen werden door alle aanwezigen met applaus welkom geheten, terwijl ze over de rode loper naar binnen liepen. Om het allemaal behapbaar te houden, gebeurde dit op drie verschillende momenten. Waarnemend burgemeester Wim van Hillenaar van Land van Cuijk en wethouders Janine van Hulsteijn uit Gennep en Frans Pekema uit Bergen verrichten hiervoor de openingshandelingen. In de afgelopen periode was er op de scholen al een heel traject over beroepskeuze aan voorafgegaan. Maar hier stonden ze dan met hun leerlingenpaspoort in de hand: op zoek naar die bedrijven die hun meer konden vertellen over beroepen waar ze zich voor interesseerden en waar ze straks mogelijk terecht zouden kunnen. 

Ik had binnen 10 minuten een match bij een bank en een huisartsenpraktijk 

Matches
De opzet van de middag was dat leerlingen in gesprek zouden gaan met werkgevers naar keuze; alle denkbare beroepsgroepen waren vertegenwoordigd. Het uiteindelijke doel was met twee bedrijven een match te maken. Hierdoor kunnen ze tijdens de Doe Dagen van 24 en 31 mei een dagdeel meelopen en ‘proeven’ wat het beroep inhoudt. Het was niet voor iedereen direct gemakkelijk om te kiezen. “Daarom vind ik dit wel heel goed”, liet Teun Derksen van Merletcollege Cuijk weten. “Omdat ik nog niet weet wat ik wil gaan doen, had ik van te voren nog niet echt iet bedacht. Maar ik heb al gekozen voor Licht & Geluid. Dat lijkt me erg leuk.” Fajr Lniri van Merletcollege Grave ging direct op haar doel af: “Ik had binnen 10 minuten een match bij een bank en een huisartsenpraktijk”, vertelde ze enthousiast. Ook Mathijs Smits en Mariëlle van Kuppevelt van Elzendaalcollege Gennep hadden hun keuzes snel gemaakt: “We zijn bij verschillende bedrijven geweest en hebben leuke gesprekken gehad. Fijn dat je op deze manier informatie krijgt en vragen kunt stellen.”

Bedrijven
Niet alleen de leerlingen waren enthousiast, ook de beroepsoefenaars – waarvan er verschillende voor de eerste keer stonden – vonden het een geweldig concept. Bakkers Timo van Bree en Sjoerd Arts: “Voor leerlingen is het nu nog lastig om een beslissing te nemen. Daarom is het altijd goed dat we een praatje maken en laten zien wat het vak inhoudt. We hebben al veel afspraken gemaakt. Als ze dit gezien hebben, willen ze niets anders.” Nicole Stevens van Buurtzorg Overloon/Stevensbeek was blij met de 24 matches die ze heeft kunnen maken. “Er is veel behoefte aan mensen in de zorg; ik ben heel benieuwd wie er blijven.” Ook voor veel andere beroepsgroepen – van techniek tot horeca en van groen tot handel – was de belangstelling groot.

Succes
Het was sowieso duidelijk dat het voor alle betrokkenen een geslaagde middag was. “Dit is een mooie gelegenheid om op een informele manier kennis te maken met de vele mogelijkheden die we hier in de regio hebben”, aldus wethouder Janine van Hulsteijn. “En het is ook nog leuk!” Projectleider Sandra Reuvers was na afloop zeer tevreden. “Ik ben superenthousiast over de energie die de leerlingen en de beroepsoefenaars uitstraalden. Dit is een mooie samenwerking tussen het onderwijs, het bedrijfsleven, de overheid en de ouders. Tenslotte hebben ze allemaal een gezamenlijk belang. Volgend jaar is de eerste jubileumeditie; dan hopen we op een nóg grotere opkomst.”


In gesprek met de bakkers. - Foto: Dorry Smeets

Meer berichten