Wethouder Willy Hendriks - Van Haren, waarnemend burgemeester Wim Hillenaar en Ad van Doren hijsen de regenboogvlag (Foto: SK-Media)
Wethouder Willy Hendriks - Van Haren, waarnemend burgemeester Wim Hillenaar en Ad van Doren hijsen de regenboogvlag (Foto: SK-Media) (Foto: Persbureau SK-Media)

In het Land van Cuijk moet iedereen zich thuis voelen

  •   keer gelezen

CUIJK | Midden op het Louis Jansenplein in Cuijk wappert de regenboogvlag. De kleurrijke vlag is maandagochtend gehesen om stil te staan bij de Internationale Dag tegen Homofobie, Lesbofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOBIT), op dinsdag 17 mei. De vlag werd gehesen door waarnemend burgemeester Wim Hillenaar, wethouder Willy Hendriks - Van Haren en Ad van Doren, de eerste man die in de oude gemeente Cuijk trouwde met een andere man.

Van Doren trouwde in 1998 voor de wet in het Cuijkse gemeentehuis, slechts enkele meters van waar nu de kleurrijke vlag wappert. “We hebben er geen problemen mee gehad.,” vertelt de 76-jarige Cuijkenaar. “Er was alleen een hele positieve instelling. Ook de mensen en alles. We hebben er nooit problemen mee gehad.” 

Jammer dat het nodig is
Toch is het nog steeds nodig dat er aandacht wordt geschonken aan de gelijke rechten van mensen binnen de LHBTIQ+-gemeenschap. “Helaas”, aldus wethouder Willy Hendriks – Van Haren. “Het is jammer dat het zo belangrijk is. Het had al normaal gevonden moeten worden en zijn. Het is jammer dat we zo het accent er moet leggen. (…) We hebben nog heel veel werk te doen. ”

Breed gedragen motie
Volgens waarnemend burgemeester Wim Hillenaar is het plan om de vlag deze week te hijsen ontstaan tijdens de allereerste raadsvergadering sinds de herindeling. Toen is er een ‘heel breed gedragen motie aangenomen’ waarmee de gemeente wil uitdragen óók te staan voor LHBTIQ+. “Iedereen woonachtig in het Land van Cuijk, mag zijn wie ie is, hoe ie zich voelt en waar ie zich goed bij voelt,. Daar hoort verdraagzaamheid bij, en daar horen symbolen bij. De regenboogvlag bevat letterlijk alle kleuren die we kennen. Daar moet iedereen zich in thuis kunnen voelen.”


Meer berichten