Het asielzoekerscentrum in Overloon gaat binnenkort statushouders huisvesten.
Het asielzoekerscentrum in Overloon gaat binnenkort statushouders huisvesten. (Foto: De Maas Driehoek)

AZC Overloon blijft open voor 150 statushouders: ‘Het is géén voortzetting’

  •   keer gelezen

OVERLOON | Het asielzoekerscentrum in Overloon gaat na een tumultueuze voorgeschiedenis binnenkort haar deuren sluiten. Enkel 250 Oekraïense vluchtelingen zouden er binnenkort verblijven, voor zolang het nodig is. Het college van B&W van gemeente Land van Cuijk heeft bekend gemaakt dat de locatie ook onderdak gaat bieden aan 150 statushouders, oftewel vluchtelingen die het recht hebben om in Nederland te blijven en zijn toegewezen om in het Land van Cuijk een woning te betrekken. 

Volgens waarnemend burgemeester Wim Hillenaar en wethouder Willy Hendriks – Van Haren zit het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) ‘met de handen in het haar’. Er zijn landelijk te weinig opvangplekken voor alle vluchtelingen. Dinsdag vroeg het COA de gemeente Land van Cuijk dan ook of het niet mogelijk was om het centrum in Overloon langer op te houden. “Daar hebben we stellig ‘nee’ op gezegd,” meldt burgemeester Hillenaar. “Maar we kunnen als gemeente niet de ogen sluiten voor de problematiek.”

Beginnen met inburgeren
Zodoende dat de gemeente het centrum openstelt voor de statushouders. “In heel Nederland wordt een derde van de opvangcentra bezet door statushouders, terwijl ze eigenlijk al in een normale woning zouden moeten zitten, zodat ze kunnen beginnen met inburgeren,” legt de waarnemend burgemeester uit. Per half jaar komen er 75 mensen mét verblijfsvergunning in Overloon wonen, totdat ze elders binnen de gemeente een woning toegewezen krijgen.

Geen verlenging
“Het is géén voortzetting van het AZC,” benadrukt Hillenaar. Wethouder Hendriks - Van Haren vult aan: “Wij nemen echt de verantwoordelijkheid voor de statushouders. De AZC’ers blijven dus weg en we gaan ook niét verlengen.” De wethouder spreekt van een win-win situatie. De overlast die men in Overloon en Stevensbeek ervaarde zal naar verwachting uitblijven, maar de landelijke problematiek met volle centra wordt zo (deels) opgelost. “Als iedere gemeente dit zou doen, dan was er geen probleem.”

Dorpsraad Overloon
Waarnemend burgemeester Hillenaar vertelde ook al in gesprek te zijn geweest met de dorpsraad van Overloon. “Daar moesten ze wel even slikken, en dat begrijp ik ook,” aldus Hillenaar. “Maar ik geloof ook dat het allemaal goed verlopen is in het afgelopen, laatste jaar. Het is moeilijk te geloven, maar wel realiteit.”

Meer berichten