<p>Men verwacht dat de opvolger van waarnemend burgemeester Wim Hillenaar zich onder de burgers bevindt.</p>

Men verwacht dat de opvolger van waarnemend burgemeester Wim Hillenaar zich onder de burgers bevindt.

(Foto: SK-Media)

Wil Land van Cuijk een burgemeester of burgervader? De profielschets is gepresenteerd

  •   keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Waar heeft de grootste gemeente van Brabant nou het meeste profijt van? Een daadkrachtige meester die de gemeente Land van Cuijk krachtig neerzet én vooruit stuurt, of een warme vader die zich op gelijke voet ontfermd over zijn inwoners? Op basis van de 1403 reacties op de in april gelanceerde profiel-enquête, is nu scala aan kwaliteiten opgesteld waarover het toekomstige gemeentehoofd moet beschikken. Wil Land van Cuijk een burgemeester, of burgervader? 

Een ‘enthousiaste aanvoerder’, daar wordt naar gezocht, blijkt uit de profielschets. Sterke betrokkenheid bij elk van de 33 kernen is hierbij van groot belang. “Onze burgemeester heeft dat in het vizier en zorgt ervoor dat ze zich allemaal gezien weten in hun eigenheid,” leest het in de profielschets. “Je beseft dat je in zo’n grote gemeente niet overal bij kunt zijn.” Aan hem of haar de taak om er precies op het juiste moment wél te zijn. “Mensen kennen je niet alleen als burgemeester, maar ook als inwoner, die op zaterdag door de gemeente fietst en hier en daar een praatje maakt.” Inwoners hebben behoefte aan verbinding. zowel met het bestuur als met de kernen onderling. Er is behoefte aan een ‘gezinshoofd’, een burgervader. 

Op de kaart zetten
Maar, Land van Cuijk wil zich ook blijven ontwikkelen. Onze agrarische sector is bijzonder sterk, en een aantal grote spelers op de wereldmarkt hebben zich hier gevestigd, zoals MSD en Nutricia/Danone. Volgens de gemeente kan de verbinding met andere Brabantse gemeente, zoals Oss, Meijerijstad, Eindhoven en Den Bosch beter. Wie de ambtsketting gaat dragen, moet in staat zijn om de gemeente op de kaart te zetten. Of zoals het in de profielschets leest: “Je laat zien wat we te bieden hebben, en je weet nadrukkelijk onze stempel te drukken op bestaande en nieuwe samenwerkingen.” Taken voor een ware burgemeester.

Rotsvast
Ook politiek vlak moet de nieuwe burgemeester zijn mannetje (of vrouwtje) staan. Met een onafhankelijke visie denkt hij of zij mee op strategisch niveau, “je draagt in woord en daad uit waar de gemeente voor staat, en je bent sensitief voor wat veranderingen met medewerkers doen.” Daarnaast vormt hij/zij een rotsvaste sparringpartner voor wethouders, griffier en secretaris. Kortom, de meester staat achter alles wat stadhuis doet, en zorgt ervoor dat dit altijd juist is.

‘We maken graag kennis’
Alle genoemde eisen en wensen zijn natuurlijk moeilijk verenigbaar in ofwel een burgemeester of burgervader. Ongeacht het label dat het nieuwe gemeentehoofd ook krijgt, het is van belang dat hij of zij communicatief, betrokken en daadkrachtig is, zowel binnen als buiten de gemeentegrenzen. Nu is het wachten op die éne kandidaat. Gemeente Land van Cuijk: “We maken graag kennis als jij je herkent in het volgende profiel.”

Meer berichten