Op De Brink in Sint Anthonis zijn drie grote bomen omgewaaid.
Op De Brink in Sint Anthonis zijn drie grote bomen omgewaaid. (Foto: SK-Media)

Code oranje voor Zuidoost-Nederland: Veel omgevallen bomen, oponthoud en stormschade

  •   keer gelezen

REGIO | Het KNMI heeft voor deze middag code oranje afgegeven voor de provincies Brabant, Limburg en Gelderland. Dit in verband met onweer, harde windstoten en hevige regenval. Windstoten van tussen de 75 en 100 km/h zijn hierbij goed mogelijk. Inmiddels heeft het noodweer ook onze regio bereikt, en een spoor van vernielingen achtergelaten. 

Zo zijn de verkeerslichten langs de A73 onderaan de afslag Cuijk, aan de kant van Beers, niet in werking. De lichten staan op zwart en het verkeer moet terugvallen op de basisverkeersregels. Verderop de snelweg, ter hoogte van Rijkevoort, is een flinke file ontstaan in de richting van Rijkevoort. Eén van de rijbanen is afgesloten wegens opruimwerkzaamheden.

Drie omgevallen bomen
In Sint Anthonis hebben de harde windstoten gezorgd voor meerdere omgevallen bomen. Een drietal forse bomen is door het noodweer op De Brink gestort. Een treurig gezicht, mede omdat de kolossen beeldbepalend waren voor het karaktervolle dorpshart.

Te gevaarlijk
De Oeffeltse brandweer van is rond de klok van 17:10 opgeroepen voor een stormschademelding op de In Het Spiek in Rijkevoort. Eenmaal op locatie heeft de brandweer de weg afgezet met linten, dit omdat een tak gevaarlijk over de weg hing. Zelfs voor de brandweer was het te gevaarlijk om de tak af te zagen. De gemeente is in kennis gesteld en zal ervoor zorgen dat de tak wordt verwijderd.


Met linten werd het gevaarlijke gebied afgezet. - SK-Media

Dakplaten
In Wanroij is een agrarisch bedrijf flink getroffen door de harde wind. Bij een stal van het bedrijf aan de Verkavelingsweg zijn de dakplaten losgekomen, met alle schade van dien. Niemand raakt gewond door het incident.

Verderop in Wanroij, aan de Zoetendaal, zijn drie bomen omgewaaid. Eén daarvan kwam hinderlijk op de rijbaan terecht. Deze is inmiddels vakkundig langs de weg gelegd. De andere twee vielen in een weiland. 


Bij een bedrijf in Wanroij zijn door de harde wind de dakplaten van een stal losgekomen. - SK-Media


Drie bomen langs de Zoetendaal in Wanroij zijn door de wind omgewaaid. - SK-Media

Beugen
Op de Molenheidseweg in Beugen zijn meerdere flinke takken naar beneden gekomen. De takken blokkeren de weg. Omstanders zijn bezig om de takken van de weg af te halen, en zo de doorgang weer vrij te maken.

Medewerkers van Arie Arts Boomverzorging zijn inmiddels druk in de weer met alle takken en bomen. Medewerkers spreken van een 'gekkenhuis', veroorzaakt door de plotselinge harde wind en flinke neerslag. Mede omdat de bomen vol in blad staan, vangen ze nog meer wind, met hevigere schade tot gevolg.


Medewerkers van Arie Arts Boomverzorging hebben de handen vol aan alle omgevallen bomen en takken. - SK-Media


Op de Molenheidseweg in Beugen zijn meerdere flinke takken afgebroken. - Foto: SK-Media

In stukken gezaagd
Ook in Landhorst was er sprake van schade. Meerdere takken en bomen langs de Boompjesweg konden de harde windstoten niet aan. Inmiddels zijn de grote delen vakkundig in stukken gezaagd. De komende tijd zal de gemeente zich ontfermen over de bermen.


Langs de Boompjesweg in Landhorst is veel schade ontstaan. - SK-Media.

Meer berichten