De Martinuskerk in Katwijk.
De Martinuskerk in Katwijk. (Foto: )

Crowdfunding voor renovatie interieur H. Martinuskerk: ‘Laat het Kroonjuweel van Katwijk weer schitteren’

  •   keer gelezen

KATWIJK | De binnenzijde van de H. Martinus in Katwijk verdient een flinke restauratiebeurt. Onlangs werd de buitenzijde van de kerk volledig opgeknapt. Nu mag ook het interieur weer schitteren. Hiervoor is zo’n €1,2 miljoen nodig. Met de campagne ‘Laat het Kroonjuweel van Katwijk weer schitteren’, die zondag 29 mei van start gaat, hoopt de Stichting Vrienden van de Martinus Katwijk het geld bij elkaar te krijgen.

De H. Martinuskerk met bijbehorende Lourdesgrot zijn beide uitgeroepen tot Rijksmonument én hebben de status van Bedevaartskerk. “We mogen met recht spreken van het Kroonjuweel van Katwijk”, aldus pastoor Theo Lamers, voorzitter van het bestuur van de Martinusparochie. “De kerk en grot hebben van Katwijk een bedevaartsplaats van betekenis gemaakt. Jaarlijks, (...), trekken duizenden pelgrims naar ons dorp. Daarmee is de kerk van grote cultuurhistorische en economische waarde voor de regio. Bovendien blijft de Martinus door de status van Bedevaartskerk ook in de toekomst de functie van kerk behouden(...). We moeten de Martinus dus koesteren en zorgen dat de kerk toekomst-proof is.”

Onlangs werd de buitenzijde volledig opgekalefaterd. “Maar ook het interieur moet nu hoognodig worden aangepakt. In de kerk vinden we ware schatten, zoals de prachtige glas-in-loodramen en de originele muurschilderingen. Die laatste zitten nu nog verborgen onder oude verflagen. Erg jammer. We willen die schatten nu ‘op gaan graven’ en in hun volle glorie herstellen, zodat straks iederéén ervan kan genieten.”


Crowdfunding
“Onze eigen middelen zijn niet toereikend om dat te kunnen bekostigen,” meldt Piet van de Koolwijk, vicevoorzitter van het parochiebestuur. “Alleen al het steigerwerk gaat ruim een ton kosten!”

Het doel is dus om zo’n €1,2 miljoen euro bij elkaar te verzamelen, zodat al die kosten gedekt worden. Hierom is de stichting ‘Vrienden van Martinus Katwijk’ opgericht. Het oprichten van een stichting was volgens Piet van groots belang. Zo blijft de administratie volledig gescheiden van die van de parochie. “Bij een dergelijk omvangrijk project is het wel echt noodzakelijk om een zelfstandige administratie te voeren.”

Om de begroting rond te krijgen lanceert de stichting de crowdfunding campagne ‘Laat het Kroonjuweel van Katwijk weer schitteren’. “We richten ons met de campagne zowel op de inwoners als op de ondernemers in de regio Cuijk”, aldus Wilfred de Koning, lid van het parochiebestuur. “Iedereen kan een donatie doen, maar we hebben ook speciale sponsorpakketten samengesteld. Met de aankoop van zo’n pakket kun je bijvoorbeeld als ondernemer jouw MVO-gedachte handen en voeten geven en laten zien dat je midden in de samenleving staat en cultuurhistorie een warm hart toedraagt. Iets wat alleen maar kan bijdragen aan het positieve imago van je bedrijf.”

Aftrap
Op zondag 29 mei wordt de campagne afgetrapt, onder andere in het bijzijn van waarnemend burgemeester Wim Hillenaar. Dan gaat ook www.kroonjuweelkatwijk.nl live. “Tegelijk verspreiden we flyers met een QR-code, via welke je direct een donatie kunt doen. Die flyer is ook verkrijgbaar in de Lourdesgrot. Gaandeweg de campagne gaan we nog extra initiatieven ontplooien om de benodigde gelden bij elkaar te krijgen.”


Deze ramen en hun omlijsting kunnen wel een opknapbeurt gebruiken.

Meer berichten