<p>Schrijver Henny Lenkens overhandigt het eerste exemplaar van de biografie over Toon van Els aan Bèr Rutten, wiens grootmoeder Hendrien een zus was van de befaamde herder-zwerver. Foto: Jacqueline Verhofstad.</p>

Schrijver Henny Lenkens overhandigt het eerste exemplaar van de biografie over Toon van Els aan Bèr Rutten, wiens grootmoeder Hendrien een zus was van de befaamde herder-zwerver. Foto: Jacqueline Verhofstad.

(Foto: fotojac)

1e exemplaar biografie Tôntje d’n Dwerg uitgereikt

  •   keer gelezen

OPLOO | Aan de vooravond van de opvoeringen van het Openluchtspel Tôntje d’n Dwerg reisde schrijver Henny Lenkens naar Venray om het eerste exemplaar van een biografie over de bekende herder-zwerver uit Oploo uit te reiken aan Bèr Rutten.

Bèr Rutten (88) is een kleinzoon van Hendrien Rutten-Van Els, een regelrechte zus van Toon van Els, alias Tôntje d’n Dwerg. De kleine Oploonaar, die leefde van 1865 tot 1922, mat slechts 1,18 meter. Na de teloorgang van de schapenteelt verloor hij zijn beroep en ging hij aan het zwerven. Meer dan 30 jaar doorkruiste hij de Peelregio en werd hij een markante passant.

Een van de adressen waar Toontje soms langer vertoefde, was het spoorwachtershuisje 56 van Jan en Hendrien Rutten-van Els en hun zes kinderen. Jan was spoorwachter bij de overweg tussen Melderslo en Swolgen aan de spoorlijn Nijmegen-Roermond.

‘Ik vind het hartstikke mooi dat ik het boekje aangeboden heb gekregen’

Regelmatig gemeten
“Ik vind het hartstikke mooi dat ik het boekje aangeboden heb gekregen”, sprak de vitale oud-leraar Bèr Rutten bij de overhandiging van de biografie. De Venraynaar herinnert zich tal van verhalen die over de kleine oom van zijn moeder Engelien de ronde deden. Toen Bèr 4 jaar was, was zijn moeder bang dat hij niet zou doorschieten. Regelmatig werd hij gemeten. “Ze zei: we hebben een dwerg in de familie en die wordt er op nagekeken.” Ook hoorde hij van moeder dat Tôntje als hij bij haar ouders de nacht verbracht, dat ze hem buiten ’t zicht van de mensen werd gehouden. “Vreemd toch, die schaamte. Ze zagen zijn korte gestalte als een afwijking.”

De biografie ‘Toon van Els, scheper zwerver cultfiguur’ kost 14 euro en is verkrijgbaar bij de schrijver. Interesse: stuur dan een mail naar info@tekstbrouwerij.nl

Meer berichten