“Zie jij jezelf en al bierproeven in deze karakteristieke kelder? Informeer snel naar de mogelijkheden via info@debrouwploeg.nl”
“Zie jij jezelf en al bierproeven in deze karakteristieke kelder? Informeer snel naar de mogelijkheden via info@debrouwploeg.nl”

Wil je bier proeven, of wil je bier ervaren?

  •   keer gelezen

BEUGEN | Bier, het is helemaal hip. Overal schieten de micro-brouwerijtjes als paddenstoelen uit de grond, met steeds bijzonderdere smaken. Een crème brûlee pastry-stout, komkommer-infused witbier of de gekke tompouce-ale’s van HEMA, het lijkt alsof brouwers van gekkigheid niet meer weten hoe het hoofd boven het hopveld uit te steken. Juist door naar beneden te kijken heeft de Brouwploeg uit Beugen dé manier gevonden.

De historie van café Het Posthuis gaat ruim 300 jaar terug. Dat er een kelder lag onder het beeldbepalende Beugense brouwershuis, was slechts bij enkelen bekend. “Die is altijd afgesloten geweest,” aldus eigenaar André Peters, tevens één van de brouwers van Brouwploeg. “Ik wist dat ie er zat, maar ik kon er niet bij.” 

Kay Boumans, brouwer en bierambassadeur springt bij: “Het is als kleine brouwerij heel moeilijk om jezelf te onderscheiden.” De brouwers kunnen wel kiezen voor een breed arsenaal aan gimmick-biertjes die de wenkbrauwen op z’n minst doen optrekken, “maar dat willen wij helemaal niet. Wij willen goed doordrinkbaar, lekker bier maken.” En dat is het viertal inmiddels ruimschoots gelukt. Maar hoe krijg je het aan de man?

Al gauw ontstond het idee om bierproeverijen te organiseren, en de eeuwenoude kelder onder het Posthuis was de ideale locatie. Maanden aan bloed, zweet en tranen waren nodig om het gereed te maken. André: “Hier zat niks, enkel muggen en spinnenwebben. We moesten eigenhandig heel het trappengat nog maken. Daarnaast moesten we de vloer met 30 centimeter verlagen, anders konden we hier niet eens staan. Met emmertjes hebben we maar liefst twaalf kuub zand uit deze kelder gesjouwd. Úren zijn we hier mee bezig geweest!”

Het lekkerste biertje is altijd de eerste na de noeste arbeid, dus in de bierkelder van de Brouwploeg smaken ze het allergeweldigst. Zeker als ze worden begeleidt met een interessant verhaal en bijpassend hapje. Met een bierdiploma op zak weet Kay van de hoed en de rand, en zijn aanstekelijke enthousiasme maakt elk glas gerstenat bijzonder. “Ik probeer alle vlakken die ik in de opleiding heb geleerd terug te laten komen in de proeverijen. Ieder ondeel van het brouwproces neem ik mee. Ik vertel ook precies wat elk ingrediënt doet met de smaak en het bier. Ik wil iets neerzetten dat meer is dan enkel bier proeven. Ik wil dat je hier het bier gaat ervaren!” 

Hoe kun je bier nou beter ervaren, dan wanneer de gehele ambiance een ervaring an sich is? In de eeuwenoude kelder onder het Posthuis, zittend op een karakteristiek kerkbankje, is de hele Brouwploeg bier-ervaring compleet. De Beugenaren hebben geen gekke smaakjes en gimmick-bier nodig. Passend in de Brouwploeg-geest maakt de Beugense Historie het bier uniek. Kom jij het ook ervaren?

Meer berichten