De kinderen gingen in een cijfer 100 opstelling staan, zodat een drone deze bijzondere foto kon schieten.
De kinderen gingen in een cijfer 100 opstelling staan, zodat een drone deze bijzondere foto kon schieten. (Foto: )

Westerbeek viert 100 jaar onderwijs op unieke wijze

  •   keer gelezen

WESTERBEEK | “Meer dan 100 jaar geleden was er nog geen school in Westerbeek, en Westerbeek heette toen nog niet Westerbeek, maar D’n Twist. Het lag een stuk op de grond van Sambeek en een stuk op de grond van Vierlingsbeek. De kinderen moesten toen helemaal naar ‘Den Hoek’, ergens tussen waar nu Oploo en Sint Anthonis is, maar dat heette toen Sambeek. Omdat de kinderen te ver moesten reizen naar school, besloten ze hier in het dorp een school te openen.” En die school, die bestaat nu dus 100 jaar. Daar moest op een unieke wijze bij worden stilgestaan.

Op 12 december 1921 werd het schoolgebouw in D’n Twist geopend, en Johannes Cornelis van Haaren zat op de directeursstoel. Dat het er destijds iets anders aan toe ging dan heden ten dag, moge duidelijk. “Er moest nog een hek om de tuin van de school, want ze hadden last van de schapen die de planten op gingen eten. En er moesten nog onderwijzers gezocht worden.”

Inmiddels zijn er honderd jaren verstreken, heet de school al 25 jaar ‘De Zonnewijzer’, en is er onlangs nog een recordaantal leerlingen aanwezig in de klassen: 105 om precies te zijn. Om het driecijferige jubileum van de school te vieren kwamen de leerlingen afgelopen weekend bijeen, om gezamenlijk in ‘100’-opstelling te gaan. Dat leverde dit unieke drone-plaatje op.

Meer berichten