Ook Frans van Diepenbeek weet alles over koeien, melk en het boerderijleven. Kom jij bij hem langs op 27 mei?
Ook Frans van Diepenbeek weet alles over koeien, melk en het boerderijleven. Kom jij bij hem langs op 27 mei? (Foto: )

Kom je ook gezellig koeien kijken?

  •   keer gelezen

BEUGEN / LANGENBOOM | Dat heerlijke plakje kaas op je boterham, of het koude glas melk; weet je waar die vandaan komen? Uit de supermarkt, dat klopt. Maar hoe is het daar terecht gekomen? Om de herkomst van onze zuivelproducten nog eens extra onder de aandacht te brengen, én in de schijnwerper te zetten, organiseert Campina de Open Boerderijdagen. Op vrijdag 27 mei opent de Langenboomse koeienboer Frans van Diepenbeek de staldeuren voor iedereen die graag een kijkje komt nemen. Johan Verstegen uit Beugen doet op Tweede Pinksterdag (6 juni) hetzelfde.

“Hier zie je onze gloednieuwe melkinstallatie. Hij werkt efficiënter, maar is ook comfortabeler voor de koe.” Johan is trots op zijn compleet vernieuwde koeienstal. Met trots leidt hij rond, terwijl hij passievol vertelt over alles wat koe is. “Door de update voldoet onze stal werkelijk aan alle eisen. Zo is hij een stuk ruimtelijker ingericht, en kan de koe veel meer bewegen. Of kijk eens naar die koebedden daar. Die zijn gemaakt van organisch materiaal, gewonnen uit gedroogde mest. Dat is niet alleen lekker zacht, maar ook heel hygiënisch. Deze nieuwe stal is beter voor koe, en dus de melk.”

Zonder moeite kan deze hele krant worden gevuld met feitjes over Johans boerderij, leuke weetjes over koeien, én boeiende achtergronden over de zuivelproductie. Maar een bezoekje brengen is veel leuker. Johan roept dan ook iedereen op om een kijkje te komen nemen in zijn hypermoderne stal. “Op Tweede Pinksterdag zijn we van 10:00 tot 16:00 uur geopend. Dan vertel ik je met plezier meer over de melkveehouderij.” Voor wie die dag al andere plannen heeft, collegaboer Frans van Diepenbeek heeft open dag op vrijdag 27 mei.

Campina Open Boerderijdagen
Johan: “Met deze dagen willen wij laten zien hoe melk wordt geproduceerd. We willen mensen graag laten zien waar de producten in de supermarkt nou eigenlijk écht vandaan komen.” Helaas lijkt dit steeds meer nodig te zijn. Meer en meer mensen hebben een uitgesproken mening over eten en het milieu, maar zijn slechts beperkt op de hoogte van hoe de hooivork daadwerkelijk in de steel zit. Johan: “Met de Open Boerderijdagen willen we de afstand tussen boer en burger verkleinen. Zo kunnen we meer wederzijds begrip en respect ontwikkelen.”

Ben jij benieuwd naar hoe de melkboer nou écht te werk gaat? Welke stappen het vloeibare wit maakt alvorens het in een Campina-pak bij jou op tafel staat, en als plakje kaas op boord terecht komt? Of heb je gewoon zin om leuke boerderijspelletjes te doen? Kom naar de Campina Open Boerderijdagen!

Kijk op www.campina.nl/boerderijdagen voor meer informatie over de boerderijen van Frans en Johan, of andere deelnemende bedrijf in de buurt.

Meer berichten