Het Boxmeerse koor SentoVero, met Roel Verheggen als dirigent, verzorgt tot tweemaal toe een optreden in de Cuijkse schouwburg.
Het Boxmeerse koor SentoVero, met Roel Verheggen als dirigent, verzorgt tot tweemaal toe een optreden in de Cuijkse schouwburg.
INTERVIEW

Schouwburg Cuijk: ‘Na twee zware jaren zijn we helemaal terug’

Algemeen 467 keer gelezen

CUIJK | Schouwburg Cuijk heeft haar nieuwe programma gepresenteerd. Het theaterseizoen 2022/2023 omvat weer een fijne mix van grote namen en opkomend talent, regionale knallers en buitenlandse artiesten, van cabaret tot literatuur tot muziek. Voor programmeur Sjoerd Meijer een ware opluchting, na twee coronajaren vol onzekerheid en lege stoelen.

Door Mans Pere

Het programmaboekje is nagenoeg klaar. Een nagenoeg definitieve versie, afgedrukt op eenvoudig A4 en gebundeld met een nietje, wordt ter inzage op tafel gelegd. Zelf heeft Sjoerd éénzelfde exemplaar, maar dan op gigantisch A3 formaat. “Foutje,” lacht hij. “Maar, nu kan ik natuurlijk alles nog beter zien, en dus beter vertellen over het aanstaande theaterseizoen.”

Maar liefst 124 voorstellingen prijken in het programma. Trots vertelt Sjoerd dat slechts tien daarvan nog inhaalshows zijn. “Die moesten dus oorspronkelijk in de coronaperiode plaatsvinden. Uiteraard waren er veel meer shows in die tijd, maar die hebben we voor het grootste deel in kunnen halen. Dat is heel fijn.” 

Coproducties
De schouwburg kan dus nagenoeg met een schone lei beginnen, en dat biedt ruimte voor nieuwe dingen. Het dertigtal coproducties laat Sjoerd niet graag onaangeroerd. De schouwburgprogrammeur is uiterst te spreken over de samenwerking met (veelal regionale) artiesten. “Die staan vaak geprogrammeerd voor de kleine zaal. Dan kunnen we mooi voorstellingen naast elkaar programmeren. Dat geeft een hele andere, interessante mix.”

Sjoerd pakt zijn grote A3-programma er bij. Als scheepszeilen draait hij de eerste paar pagina’s om totdat hij uitkomt op een voorbeeld van de coproductie. “Hier, op zondag 11 september, dan is de aftrap van de reeks ’Snarenplukkers in Wild Verband’. Die serie is door heel het seizoen verweven. We nodigen bij iedere editie tot de verbeelding sprekende topgitaristen uit Nederland uit, die vervolgens met meestergitarist Bart Jan Baartmans in gesprek gaan. Uiteraard gaan ze samen ook spelen.” Het festival in september verwelkomt Eric Vaarzon Morel (flamenco), Erwin van Ligten (pop/rock/indie) en John Klaver (blues). In latere edities zijn onder andere Jan Hendriks van Doe Maar, bluesgitarist Leif de Leeuw, Jaap Kwakman van 3Js en Vedran Mircetic van De Staat te gast.

Grote namen
“Tussen de coproducties door is ons professionele programma verweven, beginnend met Tineke Schouten. Maar heel veel artiesten uit alle genres komen aan bod, van Patrick Laureij tot Francis van Broekhuizen.” Deze operazangers en heeft onlangs een boek geschreven. Sjoerd: “Dat wordt opgepakt in samenwerking met BiblioPlus. Wéér zo’n mooie coproductie.”

Al bladerend door het programmaboekwerk benoemt Sjoerd nog een aantal zeer professionele artiesten, allemaal met een bijzondere band met Cuijk. “Het is de laatste jaren vast prik dat Bert Visscher hier zijn try-outs komt doen en zijn programma monteert. Frank Boeien en Rowwen Hèze doen dat ook. Die artiesten zijn dan een hele week hier kind aan huis. Voor ons als schouwburg is dat heel leuk. Er ontstaat echt een intensieve samenwerking. En de artiesten komen graag naar Cuijk. Ze vinden het altijd fijn om hier te zijn en te genieten van de omgeving.”


Komiek Bert Visscher komt al jaren naar Cuijk om zijn try-outs te doen. Hij is hier kind aan huis.

Schuren om te glanzen
Dinsdag 17 januari, op die avond spelen onder andere Stefan Rokebrand en Tara Hethara het stuk ‘Gelukzoekers op Sumatra’. Een nieuwe toneelshow over de onderbelichte kant van het Nederlands koloniale tijdperk. “We hebben bewust twee stukken geprogrammeerd over Indonesië,” legt Sjoerd uit. “Niet veel mensen weten daar het fijne van. Het is een heel onderbelicht stukje geschiedenis, maar wel belangrijk om te vertellen. Dit zijn kwetsbare thema’s waar veel belangstelling voor is. Als er dan een goede voorstelling van gemaakt is, twijfel ik niet om het te boeken.”

“Naast dingen waar je goed om kan lachen, wil ik namelijk ook geëngageerd zijn. Theater mag best een beetje schuren,” vervolgt de Cuijkenaar zijn spreken. “Je hebt natuurlijk Bert Visscher en zijn grappen. Dat is een avondje plezier. Maar daar tegenover vind ik de toevoeging van gelaagd cabaret heel belangrijk. Cabaretiers die de confrontatie aangaan…”

Kort blijft het stil, waarna Sjoerd weer aanhaakt: “Daniel Arends gaat ook twee shows verzorgen. Op dezelfde avond. Hij begint vrijdag 3 februari om 19:15 uur met ‘Thuis praat ik bijna nooit’, en dan twee uur later speelt ie de totaal verschillende show ’God is mijn rechter’. Dat is heel knap en uitdagend. Echt iets voor de liefhebbers.”

Gevarieerd
Eén voor één worden de vellen papier omgedraaid. Als programmeur kan Sjoerd over de ene act nog meer vertellen dan over de ander. Niets blijft ongemoeid. Van speciale shows voor de allerkleinsten (want “die moet je heel het jaar door er tussen programmeren”), tot opkomend talent, Sjoerd kent de fijne details. Specifiek benoemt hij nog de serie ‘Jong Klassiek’, waar de schijnwerper wordt gericht op opkomend jong talent. “Jongeren met een waanzinnig talent voor muziek, zij verdienen gewoon een podium. Dan raken ze meer en meer bekend met dit wereldje.”

Is dit regionaal talent? “Nee, het zijn jongeren vanuit heel Nederland,” legt Sjoerd uit. “Maar we hebben wel veel regionale samenwerking. Zo ben ik nog niet eens begonnen over onze co-productie met SentoVero, het fantastische koor uit Boxmeer. Zij brengen een uitvoeringen van Jesus Christ Superstar op de planken, én een show met filmmuziek, genaamd CineMagic.”

“Die samenwerking vind ik heel mooi én belangrijk. We verschuiven steeds meer naar een samenleving waarin participatie van de mensen in de eigen gemeente van belang is. Het is aan ons, als regionaal theater, om een podium te bieden aan die mensen die iets te vertellen hebben,” besluit Sjoerd, terwijl hij het programmaboek dichtslaat. Het gepresenteerde programma is meer dan ooit in dit doel geslaagd. Er is voor iedereen wel iets waar ze bij moéten zijn. Heel de regio wordt bediend. Sjoerd: “Precies! Wij zijn er klaar voor. Na twee zware jaren zijn we helemaal terug, misschien wel sterker dan ooit. En ik kan niet uitleggen hoe fijn dat voelt!”

Enthousiast geworden? Omcirkel dan vrijdag 3 juni 13:30 uur in jouw agenda. Dan start namelijk de kaartverkoop via schouwburgcuijk.nl. Welke shows ga jij bezoeken?


Wil jij een handig overzicht van alle voorstellingen die tot juni 2023 in de Schouwburg Cuijk worden opgevoerd? Zorg dan dat je het programmaboekje in handen krijgt. Sjoerd: “In eerste instantie zouden we het niet meer op papier uitgeven. Tegenwoordig kun je alles digitaal vinden. Maar we vinden het uitgeven van boekje nog steeds heel leuk, en denken dat veel mensen dit ook waardevol vinden. Dus voor dit jaar hebben we hem toch weer uitgegeven.” 

Het boekje wordt binnenkort meegezonden bij de nieuwste editie van VITA Magazine. Daarnaast komt het programmaboekje te liggen in iedere kern op een handige en centrale plaats, zoals gemeenschapshuizen. Sjoerd: “Je kunt hem dus eigenlijk niet missen. En anders kun je altijd nog kijken op www.schouwburgcuijk.nl.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant