Gemeentehuis in Boxmeer.
Gemeentehuis in Boxmeer. Foto: Martijn Schwillens

SP overvallen door inwoners bezorgd over woonkosten

Algemeen 915 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Na de herindeling van de vijf voormalige gemeenten die nu het Land van Cuijk vormen werd door de gemeente harmonisatie van de WOZ, heffingen en belastingtarieven doorgevoerd. Dit heeft als gevolg dat in sommige van de voormalige gemeenten de lastendruk stijgt en in sommigen deze daalt. Theo Weenink van de hulpdienst van de SP vertelt dat zij al van zo’n 40 tot 50 bezorgde inwoners hebben gehoord die vrezen voor de stijgende kosten.

“We hebben het uitgerekend”, aldus Weenink. “Mensen betalen per persoon tussen de 200 en 400 euro per jaar extra.” Dat is dan ook zijn eerste klacht. “De politiek slaapt in, het zal hun wat interesseren dat mensen meer moeten betalen. Mensen moeten bezwaar indienen tegen de verhoging van de WOZ.” Daarnaast hekelt hij de communicatie door de gemeente. “Op de gemeentepagina in de krant stonden alleen de tarieven voor 2022, je kunt het dus niet vergelijken met vorig jaar.” De afvalstoffenheffing gaat volgens hem bijvoorbeeld met 44 euro omhoog. “Het probleem van de lastenstijging ligt op dit moment bij de SP fractie, zij gaan er vragen over stellen aan het college”, laat Theo weten.

Huurders
We zetten de tarieven/belastingen even op een rijtje. Voor huurders is er de afvalstoffenheffing van 214 euro per jaar, dit is volgens de gemeente zo’n 35 euro meer dan in 2021. Daarnaast betalen alleenwonende huurders 65 euro per jaar aan ‘rioolheffing gebruik’ en betalen meerspersoonshuishoudens 125 euro per jaar ‘rioolheffing gebruik’.

Woningeigenaren
Voor huiseigenaren gelden dezelfde tarieven voor de afvalstoffenheffing en de ‘rioolheffing gebruik’. Daarbij komt de onroerendezaakbelasting (OZB) die wordt gebaseerd op de waardering onroerende zaken (WOZ). Door een stijging van de WOZ waarden, het gemiddelde gaat van 265.000 euro in 2021 naar 301.000 euro in 2022, stijgt ook de OZB. Daarnaast stijgt het OZB tarief van 0,1138% van de WOZ in 2021 naar 0,1185% in 2022. Ook betalen woningeigenaren 117 euro per jaar aan ‘rioolheffing eigenaar’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant