Het 'redemptoristieneklooster', een van de vele ansichtkaarten die staan afgebeeld in het boek 'Groeten uit Sambeek'.
Het 'redemptoristieneklooster', een van de vele ansichtkaarten die staan afgebeeld in het boek 'Groeten uit Sambeek'.

Sambeeks Heem brengt ansichtkaartenboek ‘Groeten uit Sambeek’ uit

  •   keer gelezen

SAMBEEK | Wie heeft het vroeger niet gedaan: even een kaartje sturen naar familieleden of vrienden vanaf het vakantieadres of de plaats waar je een heerlijk dagje uit had? Het hoorde er bij. Gewoon laten weten dat je het naar de zin had of hoe het met je ging.

Zo’n kaartje sturen - met op de voorkant vaak de tekst ‘Groeten uit …’ met een of meer foto’s van de plaats - gebeurde al sinds het begin van de twintigste eeuw. Niet alleen gingen vanaf die tijd steeds meer mensen op reis, maar ook waren er de technische mogelijkheden om op grote schaal foto’s op een kaart af te drukken tegen een betaalbare prijs. Tal van fotografen trokken sindsdien met hun camera door het hele land om van tijd tot tijd mooie plaatjes te schieten van dorpen en steden. Zo legden ze onbewust ook de veranderingen vast die daar plaatsvonden. 

Veranderend dorp
Op 11 en 12 juni aanstaande bij de viering van het 600-jarig bestaan van het Sint-Anthoniusgilde brengt Sambeeks Heem het eerste deel van het boek ‘Groeten uit Sambeek’ uit. Daarin zijn vrijwel alle ansichtkaarten te zien die in Sambeek zijn verschenen tot aan de Tweede Wereldoorlog. Ze tonen het dorp zonder en mét elektriciteit, een onverharde en een geasfalteerde Grotestraat, woningen die zijn verdwenen en er nog bijna net zo uitzien als destijds.

‘Groeten uit Sambeek’ is een boek om met plezier door te bladeren én te zien en te lezen hoe het dorp vroeger was en hoe het zich heeft ontwikkeld tot wat het nu is. Het is voor tien euro verkrijgbaar in de expositietent op het feestterrein van het gilde en in de ruimte onder de toren op zaterdagmiddag 11 en zondag 12 juni.

Meer berichten