Met name de veehouderij krijgt het zwaar te verduren als de stikstofplannen van het kabinet realiteit worden.
Met name de veehouderij krijgt het zwaar te verduren als de stikstofplannen van het kabinet realiteit worden.

Stikstofplannen kabinet; ‘Het hangt als een zwaard van Damocles boven de sector’

Algemeen 365 keer gelezen

REGIO | De stikstofplannen van het kabinet vallen bij de agrarische gemeenschap in het Land van Cuijk niet in goede aarde. Maar ook in de rest van Noord-Brabant en Nederland springen de boeren op de bres. Een stevige reductie van ammonia, gemiddeld 47% in deze provincie, gaat de agrariërs ver boven de pet. Helemaal als dit gepaard gaat met gedwongen ‘verplaatsing’ en ‘onteigening’, woorden die Den Haag in de mond neemt. Woensdag 22 juni komen de boeren in actie.

“Wij vinden de plannen en doelstellingen niet realistisch. 47%, dat is enorm. Bijna de helft!” Rob Wientjes, voorzitter van de agrarische belangenbehartigende organisatie ZLTO Land van Cuijk. De plannen zijn nog niet tot uitvoering zijn gebracht en moeten nog langs het provinciehuis. “Maar het hangt als een zwaard van Damocles boven de sector.”

Wientjes benadrukt dat ZLTO begrijpt dat er iets moet veranderen en dat stikstof nadelig is voor de biodiversiteit. “Wij willen ook echt wel iets doen voor de natuur, en als sector zien wij ook echt wel oplossingen. We willen graag meewerken, maar lopen vast in de juridische regels.” De melkveehouder uit Sint Anthonis denkt dat de door het kabinet gekozen route het land ook niet uit de stikstofcrisis zal helpen. “We horen veel termen als gedwongen onteigening en verplaatsing, maar er moet meer focus liggen op innovatie. Er valt nog genoeg te winnen op dat gebied. Verplaatsing zou pas op het allerlaatste moment bespreekbaar moeten worden.” Het liefst gaat Wientjes dan ook met de overheden aan tafel, om gezamenlijk tot een mooie oplossing te komen. “Er wordt te veel over ons gepraat, en niet met ons.”

De agrarische sector krijgt ook de indruk onevenredig hard te worden geraakt door de stikstofcrisis. In andere sectoren zouden er eveneens stikstofbeperkende maatregelen worden ingesteld, maar Wientjes zegt “daar nog maar weinig van te zien”. Ook Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force en fruit- en varkensboer in Sint Hubert, vindt dat de sector genadeloos hard wordt geraakt, zeker vergeleken met andere bedrijfstakken. “Het slaat nergens op! Wij pikken dit niet!”

Van den Oever verkiest echter een andere aanpak en trekt woensdag 22 juni met enkele honderdtallen collega’s ten strijde, en gaan ze hun onvrede uiten. Maar bovenal willen ze juridisch de nieuwe plannen tegenhouden. “We zijn dan ook een fundraiser opgestart,” legt Van den Oever uit. “Er zijn talloze bedrijven die ons willen steunen. Als de boeren wegvallen, dan ontstaat er bij hen ook een gat in de productieketen. Als wij een paar miljoen bij elkaar hebben, dan kunnen dit juridisch aanvechten. Die onzin moet van tafel!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant