Kruisheer Edgard Claes heeft zojuist een echte kloostmop gekregen van waarnemend burgemeester Wim Hillenaar. De fondsenwerving voor de restauratie van de kloostermuren in Sint Agatha, is officleel afgetrapt.
Kruisheer Edgard Claes heeft zojuist een echte kloostmop gekregen van waarnemend burgemeester Wim Hillenaar. De fondsenwerving voor de restauratie van de kloostermuren in Sint Agatha, is officleel afgetrapt.

De kloostermuren zijn toe aan restauratie, mop voor mop

Algemeen 645 keer gelezen

SINT AGATHA | De buitenmuren van het klooster in Sint Agatha liggen er niet meer als nieuw bij. Dat hoeft ook niet, het religieus erfgoed is al eeuwenoud. Maar de staat waarin de muren momenteel verkeren is helaas erbarmelijk. Dat vinden ook de Kruisheren die het klooster bewonen en beheren, en de stichtingen Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven en Sint Aegten. Restauratie is hard nodig. Maar dat kost natuurlijk veel geld. Daarom is er een fundraiser gestart. 

Het is dinsdagmiddag 21 juni als waarnemend burgemeester Wim Hillenaar bij het klooster in Sint Agatha komt aangefietst. Het tempo ligt net ietsjes lager dan gebruikelijk. In zijn tas heeft de burgemeester namelijk een flink zware steen, en dat is geen mop. Of eigenlijk wel.

De kloostermuren in Sint Agatha bestaan uit maar liefst 96.000 stenen, kloostermoppen genaamd. Allemaal moeten ze worden gerestaureerd. Een waanzinnig project waar veel geld voor nodig is, 570.000 euro om precies te zijn. “Maar nu hebben we nog maar 95.999 stenen nodig,” zegt Kruisheer Edgard Claes humorvol. Hij heeft zojuist de mop, omhuld met een mooi rood-wit strikje, in ontvangst genomen van de burgervader. 

Rust en bezieling
Al sinds 1371 wordt het klooster aan de Maas bewoond door de Kruisheren. De muren dateren uit de 16e eeuw, en creëren sindsdien een baken van rust en bezinning. ‘Klooster’ betekent immers ‘afgesloten plaats’, een ruimte om afstand te nemen van de drukte van alledag. Voor de Kruisheren perfect om dichter bij God te komen. Voor de wandelaars van deze tijd perfect om in stilte en geborgenheid te genieten van het moment.

Maar die stilte, rust en geborgenheid komen in het gedrang nu de muren in zulk slechte staat verkeren. “Er zitten gaten in, veroorzaakt door de oorlog. En sommige delen zijn helemaal omgevallen,” vertelt Carli van den Berg van Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven. “We willen dus de muur in ere herstellen. Niet dat hij er weer als nieuw uit gaat zien, dat niet. Maar hij moet de tand des tijds kunnen doorstaan.” Om dit te bekostigen is dus 570.000 euro nodig. De provincie neemt 70% van de restauratiekosten voor zijn rekening. Het andere deel moet vanuit het klooster zelf komen. Maar na een aantal ingrijpende restauraties verleden tijd, is de bodem van het geldpotje aardig in zich. Daarom is er een fondsenwerving in het leven geroepen.

Mop voor mop
“Dit is echt mijn favoriete plek in heel het Land van Cuijk!” zegt waarnemend burgemeester Hillenaar bij de officiële aftrap van deze fondsenwerving. De rust en stilte, de historie, het staat bij hem allemaal hoog in het vaandel. De hoop is dat die liefde niet ophoudt bij bewoners en burgemeester, maar dat heel de regio het klooster in Sint Agatha een warm hart toedraagt. “Het klooster is van ons allemaal. De tuinen zijn voor iedereen vrij toegankelijk” zegt Kruisheer Claes. “Wij hopen dan ook dat zo veel mogelijk mensen een steentje willen bijdragen. Dan blijven de oude muren ook voor toekomstige generaties behouden.”

Kruisheer Claes legt de zware, met strik omhulde kloostermop even neer om Hillenaar te bedanken voor zijn komst. Een vergebakken mopje, smakelijk zoet, wordt tevoorschijn gehaald. “Alstublieft, meneer Hillenaar. Een mopje voor een mop.” De burgemeester pakt de gebakje dankbaar aan en stopt het in zijn tas. Hij grinnikt: “U bent wel van de moppen, nietwaar?” 

Een steentje bijdragen
In totaal zijn er 390 meters kloostermuur - volgens Kruisheer Claes is dit het langste monument in het Land van Cuijk - om te vervangen. Elke benodigde kloostermop kost 6 euro per stuk. Via www.kloostersintagatha.nl/actiekloostermurenwww.actiekloostermuren of de bijgevoegde QR-code, kan iedereen meehelpen het enorme bedrag bij elkaar te krijgen. Alle beetjes helpen. “We hopen dat velen een steentje bij willen dragen.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant