Henri (geheel rechts) kijkt tevreden naar hoe zijn artistieke visie tot leven komt. (Foto: SK-Media)
Henri (geheel rechts) kijkt tevreden naar hoe zijn artistieke visie tot leven komt. (Foto: SK-Media) Foto: Persbureau SK-Media

Spoortunnel wordt fraaier, artistieker en heel erg Katwijks

Algemeen 1.322 keer gelezen

CUIJK | Het spoortunneltje bij Katwijk is onlangs onder handen genomen, en het is een verschil van dag en nacht. Wat voorheen een donker en kil stukje Katwijk was, is nu een vrolijk, kleurrijk geheel geworden. De Katwijkse Anita Kroes heeft het plan geïnitieerd, maar heel de kern is betrokken geweest bij de uitvoering. 

Hoewel de verfraaiingswerkzaamheden nog verre van voltooid zijn, is Anita nu al bijzonder te spreken over het resultaat. “Het is echt een heel verschil met wat het was. Het was donker, zat vol schimmel; het zag er eigenlijk niet uit. Maar het is toch een beetje de toegang tot het dorp. Dit kon echt niet.”

Bevorderen van de leefbaarheid
Na wat uitvoerig onderzoek kwam Anita er achter dat de oude gemeente Cuijk het tunneltje in bezit en beheer had. In de aanloop richting de herindeling kwam de gemeente met een project waarin de inwoners ideeën konden inbrengen om de leefbaarheid te verbeteren. “In totaal werden er 85 projecten ingediend. Iedereen moest een pitch houden. Wij werden uiteindelijk tweede!”

Oost west...
Nu is het reeds schoongemaakte tunneltje voorzien van vrolijk blauw, geel en groen. De Katwijkse kunstenaar Henri Elbers vertelt: “Je ziet hier de Maas, en het Maas-Waalkanaal. Katwijk ligt in een bocht van de rivier. Als je naar oosten kijkt dan zie je de zon boven de Maas opkomen. In het westen zie je de zon weer in de rivier zakken. Daarnaast lag er vroeger ook een eiland, Middeloord genaamd. Dit heb ik hier allemaal verbeeld,”

Op en top Katwijks
Zodra het schilderwerk klaar is, gaat Henri aan de slag met een aantal kunststoffen, kleurrijke vogels. Deze worden vastgepind aan de tunnelwanden, om het geheel nog mooier te maken. Dat is nog niet alles. Er zijn nog talloze andere Katwijkers die kleur, fleur en vrolijkheid aan het tunneltje toevoegen. De kinderen van de plaatselijke basisschool gaan massaal mooie bloemen ontwerpen, die Henri op zijn beurt uitwerkt tot vrolijke versiersels. “Zo wordt het écht een Katwijks geheel,” zegt Anita trots. “Iedereen die hier voorbij komt is heel blij dat er iets wordt gedaan. Het ziet er zo anders uit. Het is echt heel erg verwelkomend.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant