De SWOGB biedt, naast lessen, ook hulp bij computer/tablet/telefoon of TV problemen.
De SWOGB biedt, naast lessen, ook hulp bij computer/tablet/telefoon of TV problemen.

Computerbegeleiding voor ouderen

  •   keer gelezen

Een aantal jaren geleden is de SWOGB gestart met computercursussen voor ouderen. Gesteund door een aantal enthousiaste vrijwilligers en financiële steun vanuit de SWOGB, zijn vele ouderen op weg geholpen in het gebruik van de computer en tablet.

De laatste jaren is het animo afgenomen, zowel van cursisten als docenten. Natuurlijk is ook de Covid situatie van de afgelopen jaren hier voor een deel debet aan. Om gezondheidsredenen neemt een aantal docenten een pas op de plaats of trekken zich terug. 

Toch zien we dat landelijk het computergebruik door ouderen toeneemt, maar de basale kennis en vaardigheid onder ouderen nog laag is. Ook maken steeds meer ouderen zich zorgen over de veiligheid van het internetgebruik. Denk hierbij aan digitaal bankieren, toegang tot de overheid, het gebruik van je DigiD, phising etc. Het wegnemen van deze angst vinden we een van de prioriteiten. De wereld wordt steeds digitaler en daar kunnen we niet (altijd) om heen.

Weer enthousiast aan de slag
Jan Arts heeft de taak coördinator computerbegeleiding van Peter Ermers overgenomen. Hij wil met een aantal enthousiaste docenten weer aan de slag. Dat betekent weer een aanbod van computercursussen, “digitale hulp” aan huis én op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Aanbod van computerles
Voor ouderen die geen of enige kennis hebben worden computercursussen gegeven. Individueel, gedurende 8 lesuren. Het uitleggen en aanleren van de basis beginselen staan centraal. We maken gebruik van de op Seniorweb aangeboden online cursussen. Er wordt vraaggericht gewerkt en gaan niet verder dan de klant wil of nodig heeft. De basiskennis wordt gegeven, zodat de cursisten kunnen zoeken op internet, kunnen e-mailen, een simpel document of brief kunnen schrijven, foto’s bewerken en opslaan, Skypen of Zoomen.

“Digitale hulp” aan huis
Iedereen heeft wel eens hulp nodig bij een computer/tablet/telefoon of TV probleem. Of wil graag weten hoe een foto moet worden overgezet van een tablet naar de computer. Of hoe een apparaat het beste kan worden beveiligd. Voorbeelden zijn recent de Corona app. Ook veilig gebruik maken van (telefonisch) bankieren, DigiD, etc. Daarbij komt de opmars van Netflix, NPO, Videoland, de digitale radio en de verschillende app toepassingen op de smartphones. Voor leken een probleem wat de ‘expert’ in een handomdraai oplost.

Heeft u een vraag of wilt u zich aanmelden voor de computercursus? Stuur dan een mail naar janarts123@gmail.com of bel naar Jan Arts 06-29160553.

Enthousiaste vrijwilligers gezocht
Ouderen één op één begeleiden en “digitale hulp” aan huis bieden, vraagt tijd en ook andere competenties van vrijwilligers. Daarom willen we ons team versterken. We zijn op zoek naar enthousiaste mensen, jong en oud die het leuk vinden ouderen te begeleiding in deze digitale wereld en hun digitale vaardigheden willen overbrengen.

Heb jij basiskennis van computer, laptop, internet, smartphone, tablet en kun jij op een rustige en begrijpelijke manier deze kennis overdragen, neem dan contact met ons op. Je bent van harte welkom. De vraag van ouderen én jouw inzetbaarheid bepalen op welke tijden en bij wie je ingezet wordt. “Je komt allerlei verschillende mensen tegen én jouw digitale kennis kan voor iemand echt een wereld van verschil maken”.

Een vrijwilliger deelt zijn ervaringen
Hieronder zo maar een greep uit de praktische vragen van de cursisten:
- Hoe maak ik een adressenlijst?
- Hoe werkt DigiD?
- Een appje sturen… en beeldbellen met mijn kinderen hoe moet dat?
- De krant is niet bezorgd. Hoe kan ik hem toch lezen, op mijn tablet?
- Ik heb een nieuwe telefoon. Kun je me op weg helpen?

Als je deze vragen voor ze kunt oplossen, dan kunnen ze er direct mee aan de slag en zien ze meteen resultaat. Weet ik niet direct het antwoord, dan kom ik er een volgende keer op terug.

informatie en/of interesse om ouderen te helpen in deze digitale wereld? Stuur dan een mail naar janarts123@gmail.com of bel naar Jan Arts 06-29160553.

Meer berichten