Voor een persoon die graag even contact heeft met iemand kan samen met de aanwezigheidshulp een kop koffie drinken al veel betekenen.
Voor een persoon die graag even contact heeft met iemand kan samen met de aanwezigheidshulp een kop koffie drinken al veel betekenen.

Aanwezigheidshulp SWOC zoekt vrijwilligers

  •   keer gelezen

Er zijn steeds meer senioren, ook in de gemeente Land van Cuijk, en die wonen steeds langer thuis. Dat is een gegeven. Daaronder zijn best een aantal senioren die behoefte hebben aan contact via een maatje doordat de kinderen te druk zijn, te ver weg wonen of er simpelweg geen kinderen zijn. Maar er zijn ook veel mantelzorgers die wel wat ontlasting kunnen gebruiken om het vol te houden en senioren met intredende dementie. De aanwezigheidshulp van de SWOC van de oude gemeente Cuijk kan dan uitkomst bieden.

Wat is aanwezigheidshulp?
Dat is een vrijwilliger die op een vast dagdeel in de week op bezoek gaat bij zijn of haar senior en daar dan een activiteit mee doet die tussen hen is afgesproken. Bijvoorbeeld een kopje koffie drinken of een kaartje leggen. Maar dat kan ook een ommetje maken of even samen naar een winkel gaan.

Hoe weet de SWOC welke senioren gebaat kunnen zijn bij een aanwezigheidshulp?
Die aanwijzing kan via diverse kanalen bij de SWOC terecht komen. Daarbij kunt u denken aan de WWZ coördinator, de Ouderen verpleegkundige, de welzijnsbezoeker, de mantelzorger, de kinderen of via Welzijn op Recept van de huisarts.

Kennismaking onder begeleiding
Als er een aanvraag komt die gehonoreerd kan worden gaat de beoogde vrijwilliger samen met een sociaal werker van Sociom op huisbezoek. Het is namelijk belangrijk dat het klikt tussen het beoogde koppel om de toekomstverwachtingen reëel positief te laten zijn.

Organisatie
De aanwezigheidshulpen zijn, net als de mensen in de organisatie er omheen, allemaal vrijwilligers. Die vrijwilligers worden ondersteund door een sociaal werker van Sociom. Twee keer per jaar is er overleg. Voor de senioren die bezocht worden door de aanwezigheidshulp zijn er geen kosten.

Ook manlijke vrijwilligers gezocht
Er zijn nooit teveel vrijwilligers maar er is echt behoefte aan manlijke vrijwilligers. De mannen onder de lezers kunnen vast wel begrijpen dat er onder de senioren mannen zijn die juist graag een man als maatje zouden willen hebben om eens een ander gesprek of activiteit te hebben dan met een vrouw.

Meer informatie via Thea Martens, Sociaal werker Sociom. Tel: 06-82354938 of theamartens@sociom.nl 

Meer berichten