Boeren stonden dinsdag op een viaduct over de A73 te juichen naar toeterende automobilisten. (Foto: SK-Media.)
Boeren stonden dinsdag op een viaduct over de A73 te juichen naar toeterende automobilisten. (Foto: SK-Media.) (Foto: SK-Media)

ZLTO-voorzitter Rob Wientjes over de boerenprotesten en het toekomstperspectief

  •   keer gelezen

De tijd is hectisch met allerlei boerenprotesten. “Deze acties zijn spontaan georganiseerd. Als ZLTO Land van Cuijk informeren we onze leden en roepen hen op, als ze actie willen voeren, dit op een publieksvriendelijke wijze, veilig en zonder overlast voor burgers te doen. Op een waardige manier”, zegt Rob Wientjes, voorzitter ZLTO Land van Cuijk en melkveehouder in Sint Anthonis.  

“Wij snappen de emoties van de boeren. Ik ben ook niet blij met de manier van beleid maken. Door samen te praten, mee te denken zijn er zeker oplossingen mogelijk. We moeten naar elkaar luisteren en niet de grens overgaan. Gelukkig hebben we een goed contact en overleg met gemeente Land van Cuijk. De gemeente is ook zoekende wat ze kunnen betekenen in deze situatie en hebben al geopperd na de zomer met een stikstofplan te komen. We zoeken lokale oplossingen met de gemeente door bijvoorbeeld een stikstofbank op te zetten voor zowel bouwen, bedrijven als de boeren in het Land van Cuijk. We veroordelen de demonstraties met geweld en vernielingen en vragen onze leden dit vooral niet te doen. De ludieke acties zoals BBQ-en langs de snelweg en met spandoeken aandacht te vragen aan de maatschappij zijn uiteraard wel gepast.”

Dinsdag stemde de Tweede Kamer over de stikstofbeleid van het kabinet. “Wij hebben de Kamer opgeroepen om in te grijpen op dit onhaalbare, onrealistische beleid maar helaas is dit niet gebeurd.” Voor ondernemers is het startpunt van perspectief: inkomen en rendement. En stoppen met een bedrijf is ook ondernemen. Hoe kun je verder, zowel financieel als praktisch. Provincies en gemeenten moeten de kaalslag van het platteland voorkomen. “Niet van bovenaf wat opleggen, maar van onderen met eigen ideeën komen hoe we dit gezamenlijk in ons Land van Cuijk met de omliggende gemeenten en provincies op gaan pakken. We hopen in Land van Cuijk in goed overleg met oplossingen te komen.”

Meer berichten