Op de foto familie Egelmeers en wethouder Mark Janssen en Linda Verriet, voorzitter POV.
Op de foto familie Egelmeers en wethouder Mark Janssen en Linda Verriet, voorzitter POV.

Open en eerlijk duurt het langst, maar niet altijd

  •   keer gelezen

WANROIJ | “Framing kun je neutraliseren door feiten te gebruiken”, zei Klaas Dijkstra, een van de sprekers op het partner event van Land van Cuijk Boert Bewust. “Foto’s met wanpraktijken, zogenaamd in de Nederlandse landbouw, die in China gemaakt blijken te zijn. KLM, zelf de grootste vervuiler van Nederland, die vlees in de ban doet maar uit onderzoek blijkt dat 95 procent vlees eet. Polarisatie is een businessmodel geworden.” De juiste reactie is depolariseren; geen brandstof geven, geen welles/nietes spelletjes maar uitnodigend, onafhankelijk en empathisch zijn. En dat zijn de Land van Cuijk Boert Bewust boeren.

Boert Bewust gaat op interactieve en innovatieve manier in gesprek over de agrarische sector. Donderdagmiddag gingen de boeren en de partners met elkaar in gesprek aan de hand van stellingen. “Een prachtige middag. Mooi dat Klaas liet zien hoe de tijden veranderen: vroeger is de hondenkar afgeschaft en nu fietsen mensen met de hond in de kar. De impact van een kleine groep activisten is groot helaas. Wij doen ons best om het eerlijke verhaal te vertellen”, zegt Hugo Bens, voorzitter Land van Cuijk Boert Bewust.


Presentatie Klaas Dijkstra over polarisering. 

Varkensbedrijf Egelmeers
Het event werd gehouden op het varkensbedrijf van familie Egelmeers in Wanroij. De partners van Land van Cuijk Boert Bewust zijn bedrijven die de noodzaak van een betere verbinding tussen boeren en de samenleving belangrijk vinden en hieraan bij willen dragen. Onder het genot van een lokale lunch gaf voorzitter Hugo Bens een toelichting op de activiteiten van het afgelopen jaar van Land van Cuijk Boert Bewust. Matt Egelmeers gaf toelichting op hun energieleverend varkensbedrijf dat dagelijks 1,5 vrachtwagen met restproducten uit de humane voedingsindustrie opvoert aan hun varkens en ook Eigezwijns burgers produceert met een lagere CO2 footprint.

Wethouder Mark Janssen - van Gaal van gemeente Land van Cuijk en Linda Verriet, voorzitter Producenten Organisatie Varkenshouder, onthulden het Land van Cuijk Boert Bewust bedrijfsbord op het familiebedrijf. “Boert Bewust is een heel goed initiatief om boeren en burgers met elkaar te verbinden. Als gemeente dragen wij dit een warm hart toe. Het is hard nodig dat zowel mensen uit de stad maar ook op het platteland zelf zien en ervaren waar hun dagelijks eten vandaan komt.” Met eigen ogen konden de bezoekers het innovatieve varkensbedrijf bekijken en bijpraten over depolarisatie en kansen boeren en burgers meer met elkaar te verbinden. “Klaas gaf een realistisch beeld wat er in de agrarische sector speelt. Wij willen belevingen delen vanaf ons boerenerf en ons verhaal vertellen aan een breed publiek en zijn trots dat er zoveel partners uit het Land van Cuijk achter ons staan”, aldus Hugo Bens. Het is verrassend dat de grote big five, zoals ze in het Land van Cuijk genoemd worden, nog niet mee doen met Boert Bewust. Ook zij zijn ontstaan vanuit de agrarische sector en hebben die nodig voor hun toekomst. “Maar hopelijk is hun deelname een kwestie van tijd”, besluit Hugo Bens.

Meer berichten