Het bestuur van Stichting Brinkkios. V.l.n.r.: Johan de Bruin, Tars van de Broek, Jan van Raaij, Henri Cocu en Jos Hendriks. (Foto: Martien van Dommelen)
Het bestuur van Stichting Brinkkios. V.l.n.r.: Johan de Bruin, Tars van de Broek, Jan van Raaij, Henri Cocu en Jos Hendriks. (Foto: Martien van Dommelen)

Dankzij deze kiosk moet de Brink in Sint Anthonis weer bruisen

  •   keer gelezen

SINT ANTHONIS | Hoe zorg je er voor dat het dorpshart meer gaat bruisen, zonder dat je het illustere karakter van de kern aantast? Een goede vraag waar Stichting Brinkkiosk uit Sint Anthonis stevige hoofdbrekens over hebben gehad. Tot het idee ontstond van een grote kiosk, met opslagruimte er onder. Perfect voor ieder evenement maar ook perfect passend in het Brinkplaatje. Vrijdag wordt die perfecte kiosk officieel geopend, en gezegend. 

“We moeten er voor zorgen dat het lijkt alsof ie er altijd al gestaan heeft,” zeggen Johan de Bruin en Tars van den Broek. “Dat is naar onze mening goed gelukt. Hij past perfect in de omgeving.” Met zijn vinger wijst Tars naar de witte, diamantvormige steentjes in de basis. “Precies die stenen vind je ook terug in de pastorie. En ook die bogen hier – Tars wijst omhoog – zie je daar ook.” Johan: “Deze kiosk past binnen de omgeving. Dat maakt het zo bijzonder. Het is echt een stukje Sint Tunnis. Het natuursteen, dat is gelegd door Piet van de Rijt. En zie je die ornamenten? Dat is weer het logo van de harmonie.” 

Merkbaar is Stichting Brinkkiosk trots als een pauw op de nieuwste aanwinst. De centrale voorziening gaat een sleutelrol spelen in het opnieuw laten bruisen van de Brink. Daar zaten voorheen wat haken en ogen aan: “Als we hier iets wilden organiseren, moesten we vaak de stroom, water en afvoer regelen bij het gemeentehuis. Of via de horeca. Heel onhandig allemaal,” zegt Johan. Tars springt bij: “En wat dacht je van het opbouwen van een podium, het ophalen van stoelen en tafels? Het was heel omslachtig. Zeker als het dan, op de dag zelve, ineens hard regende.”  

Van alle gemakken voorzien
Nu is er die kiosk, die hét beginpunt van iedere Brinkactiviteit kan worden. Dankzij het uitneembare hekwerk kan publiek vanuit iedere hoek de optredens bekijken. Het speciale, taps toelopende dak, zorgt voor een perfecte akoestiek. Het flinke formaat maakt het mogelijk voor zelfs het Metropeelorkest om in alle comfort te spelen.  

Tars en Johan lopen naar de achterkant, een trapje af, en openen een roldeur. De ware parel van de Brink komt nu tevoorschijn. “Dit is precies wat we zochten. Dankzij deze ruimte kunnen we alles organiseren. Er is plek voor stoelen en tafels, er is een wateraansluiting met gootsteen, en we hebben meerdere elektriciteitspunten, er is verlichting en een geluids- en omroepinstallatie. Vanuit hier is écht alles te regelen.” Johan vult aan: “We hebben zelfs een goede internetaansluiting met wifi. Wat dacht je van het streamen van Formule 1 of mooie voetbalwedstrijden. Het kán!” 

Organiseer wat je wil
Het uiteindelijke doel is dat iedereen gebruik kan maken van de Kiosk. Via Stichting Brinkkiosk kan eenieder die iets organiseren wil, een aanvraag indienen. “Dat mag echt van alles zijn. Van een kooroptreden tot een buitenmis,” zegt Johan. “We hebben zelfs al een aanvraag voor een bruiloft binnen. Mensen vonden het hier zo mooi, ze wilden graag op deze locatie trouwen. Natuurlijk zeggen we daar ‘ja’ tegen!”  

Officiële openingsfeest
Binnenkort mag de Brinkkiosk zich als echte feestlocatie bewijzen. Om te vieren dat ie er staat wordt hier vrijdag heel de avond gefeest. Beginnend met de officiële opening door burgemeester Hillenaar, en de zegening van de Pastoor, eindigend met een spetterend optreden van plaatselijke DJ-talenten. Het belooft het een bijzondere avond te worden voor jong en oud. Een bruisende feestavond, zoals er nog vele zullen komen, rondom de perfecte kiosk op de perfecte Brink.

Meer berichten