De Wethouder Lindersstraat in Wilbertoord gaat in 2024 flink op de schop.
De Wethouder Lindersstraat in Wilbertoord gaat in 2024 flink op de schop. Foto: De Maas Driehoek

In reactie op reconstructie Wethouder Lindersstraat: ‘Wilbertoord zonder eikenlaan is mij ondenkbaar’

Ingezonden 552 keer gelezen

Graag wil reageren op het artikel in de Maas Driehoek (editie 27, publicatiedatum: 5 juli 2022) waarbij aan wordt gegeven dat bewoners van Wilbertoord tegen het behoud van de bomenlaan in de Wethouder Lindersstraat zijn. Uiteraard weet ik niet de verhouding van voors en tegens van de bomenlaan. Wat ik wel weet en hoor dat er zeker ook veel mensen zijn die voor het behoud van dit stuk cultuurlandschap zijn.

Natuurlijk, het betreffen ‘uitheemse’ Amerikaanse eiken, echter deze staan er al vanaf het begin van het bestaan van Wilbertoord. Wilbertoord zonder eikenlaan is mij ondenkbaar. Het zijn majestueuze bomen met een kroon waar veel bomeneigenaars jaloers op zouden zijn. Verwijdering zou mijns inzien het karakter van het dorp geheel veranderen.

Milieuvoordelen
Daarnaast geeft deze bomenrij een onvoorstelbare hoeveelheid CO2-reductie en produceren de bomen veel zuurstof voor onze toch al zo geplaagde omgeving, met veel intensieve veehouderij. Wat door de uitgestoten ammoniak niet wordt geveld, wordt door de mens om zeep geholpen. Daarnaast, denk aan de hoeveelheid schaduw in de toch al steeds heter wordende zomers. Ik denk dat veel aanwonenden niet beseffen hoeveel schaduw, en daarmee minder hete temperaturen, ze ervaren door deze zonneschermen.

Omhoog drukken
Natuurlijk zijn er nadelen. De stoep wordt her en der omhoog gedrukt, wat voor mensen die minder mobiel zijn zeker een probleem zal zijn. Echter in het artikel wordt gesteld dat dit nadeel kan worden weggenomen door een betere constructie. Ik weet dat veel mensen last hebben vanwege het feit dat de bomen veel schaduw voor andere planten hebben, en dat ze veel water wegnemen.

Ik zou het doodzonde vinden als er zo’n ingrijpende ingreep zou worden gedaan

Verschil in beleving
Wat volgens mij ook speelt, is dat veel mensen een hekel hebben aan de hoeveelheid blad die er in de herfst vrijkomt. Sorry, maar dat weet je al meer dan 75 jaar, als je in Wilbertoord komt wonen. Kijk naar andere dorpen die geen bomenrij hebben en kijk naar het verschil in beleving, in rust. Daar is het meestal het verkeer wat het dorpsbeeld beheerst.

Karaktermoord
Ik spreek voor mezelf, ben geen actievoerder en zal ook zeker niet de barricades op gaan. Maar ik zou het doodzonde vinden als er zo’n ingrijpende ingreep zou worden gedaan, waarbij het hele karakter van het dorp ernstig wordt aangetast.

Met vriendelijke groet,

Piet Selten (Wilbertoord)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant